Providni javni toaleti sa pametnim staklima: Da li biste ih koristili? (FOTO)

Providni javni toaleti koje je dizajnirao japanski arhitekta Šigeru Ban nalaze se u Tokiju i šokiraju prolaznike koji bi ih rado iskoristili, ali ne znaju o čemu se radi.

Ipak, intima u njima postoji zahvaljujući "pametnim staklima" koja se zatamne čim neko uđe i zaključa vrata. Kad se vrata otključaju, staklo ponovo postaje providno.

Arhitekt kaže kako ovakvi javni toaleti imaju dvije prednosti: bez ulaska u toalet možete proveriti koliko je čist i iz daleka vidite da li je slobodan za upotrebu ili je neko već unutra.

Takođe, kako su postavljeni u parkovima i noću osvijetljeni, ovi toaleti služe za osvjetljavanje te kao dekoracija jer izgledaju kao veliki fenjeri. Ovakva stakla inače se koriste na nekim poslovnim zgradama kojima povremeno treba privatnost pa postoji opcija zatamnjivanja, prenosi portal Kliks.

Tajna je u tome što električna energija tako djeluje na staklo da na neki način presloži kristale u njemu pa iz providnog postane zatamnjeno.

Prolaznici su podijeljenog mišljenja oko ovih providnih toaleta. Dok je jednima to fantastična ideja, drugi strahuju da se nešto ne poremeti dok obavljaju nuždu pa u sekundi njihova intima bude izložena javnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.