Slovenija skraćuje karantin sa 14 na 10 dana
Ilustracija

Slovenija skraćuje karantin sa 14 na 10 dana

U Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na deset dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Odluka je donijeta na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao da bude veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen, prenosi Mina.

"Skraćenje karantina moglo bi da dovede do deset dodatnih mjesečnih slučajeva zaraze", navode iz slovenčkog kriznog štaba, prenosi STA.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Potez slovenačkih vlasti reflektuje debatu koja se vodi širom Evropske unije, gdje je u nekim zemljama karantin već skraćen, dok druge razmatraju da to učine.

Na sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi sa preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebalo da provedu deset dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, taj period bi mogao da bude skraćen na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla da bude usvojena na nivou EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno preko 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije.

Prema poslednjim podacima, u Sloveniji je korona virusom zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.