Amfilohije: Kamen temeljac za hram na Cetinju se nalazi u mojoj kancelariji
Mitropolit Amfilohije Radović i Mitropolit zaproški Luka

Najavio početak gradnje za sljedeću godinu

Amfilohije: Kamen temeljac za hram na Cetinju se nalazi u mojoj kancelariji

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, liturgiju u crkvi posvećenoj ovom svetitelju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića. Svetu arhijeresku liturgiju služio je sa Mitropolitom zaproškim Lukom iz ukrajinske pravoslavne crkve i tom prilikom je najavio polaganje kamena temeljca za izgradnju sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se na današnji dan pravoslavni vjernici širom svijeta sjećaju praznika koji je strašan kao raspeće Isusa Hrista a to je praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja.

Vladika je podsjetio da je upravo na današnji dan, po naredbi ondašnjeg vladara Iroda, ovom velikom Božjem ugodniku i stradalniku glava bila posječena.

"Iako je Irod imao poštovanje prema Svetom Jovanu, čak i volio da razgovara sa njim, osjećajući da je on pravedan čovjek, kao što ga je i čitav narod prihvatio kao takvoga, on je na jednom piru u pijanstvu obećao Salomiji, Irodijadinoj kćerki, zbog njenog igranja, da će joj dati sve što zaište, a ona, po majčinom nagovoru, zatraži glavu Jovana Krstitelja i on zapovijedi da Jovanu odseku glavu i da je donese na tanjiru", pojasnio je Mitropolit Amfilohije i dodao da se od tada ruka Svetog Jovana pojavljivala širom svijeta i da je do kraja stigla do Aleksandra Karađorđevića.

Vladika je pojasnio da su poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i Patrijarh srpski Gavrilo prenijeli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja, zajedno sa djelom Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Izrazio je nadu da će te tri relikvije biti pohranjene u saborni hram planiran na Cetinju.

"Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vrijeme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su takođe mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine", poručio je Mitropolit Amfilohije.

DSC4815

Mitropolit zaproški Luka iz Ukrajine kazao je posle liturgije da je odluka Vladike Amfilohija da glasa prvi put u svoje 82. godine u stvari bila glas Božiji i da je njegov glas bio odlučujući jer ga je narod čuo.

“Molim za vaše molitve za našu otadžbinu. Mi se saosjećamo sa vama jer sve što vi proživljavate i doživljavate u Crnoj Gori i mi doživljavamo od strane naših vlasti. Nevjerujući čovjek će da sjedne i plače, a vjerujući će uvijek da se moli Bogu i jedni za druge. Vi ste prije izbora u Crnoj Gori rekli da za svoje 82 godine niste izlazili na izbore, ali da sada izlazite i pozvali sve da izađu. I vaš glas je bio odlučujući jer ga je čuo narod Božiji", zaključio je Mitropolit Luka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.