19. godišnjica terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu
Foto:Profimedia

19. godišnjica terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu

U SAD se danas obilježava 19. godišnjica terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u izmijenjenim okolnostima usled epidemije korona virusa.

Američki predsjednik Donald Tramp i kandidat demokrata na predsjedničkim izborima Džozef Bajden planiraju danas da posjete Nacionalni memorijal u Pensilvaniji, mada ne u isto vrijeme, navodi AP a prenosi Beta.

U Njujorku, zbog mjera predostrožnosti zbog korona virusa i spora koji izizavaju u javnom i političkom životu, biće održane odvojene komemoracije.
Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore već su njihovi govori i čitanje imena stradalih unaprijed snimljeni.

Okupljanja su dozvoljena na lokaciji Svjetskog trgovinskog centra, uz obavezno nošenje maski i poštovanje distance.

Bajden je najavio da će, prije odlaska u Pensilvaniju, prisustvovati ceremoniji u Njujorku.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Američke snage su u maju 2011. u Pakistanu ubile Osamu bin Ladena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.