Crna Gora uskoro dobija prvi akvarijum
Aleksandar Joksimović

Joksimović najavio

Crna Gora uskoro dobija prvi akvarijum

Institut za Biologiju mora u Kotoru otvoriće vrlo brzo prvi akvarijum u Crnoj Gori, saopštio je za TVCG direktor te institucije Aleksandar Joksimović. Kaže da je korona stopirala radove, ali za dvadesetak dana biće završeno uređenje dvorišta, kojim će se ulaziti u budući akvarijum.

"Uređenje dvorišta je skoro pri kraju. Ostaje da se sada to malo ozeleni, i da hortikulturom oplemenimo taj prostor, nadamo se da ćemo za dvadesetak dana imati spremno sve, novu lijepo zelenu površinu", naveo je on, prenosi TVCG.

Joksimoćić ističe da je to je nastavak šetališne zone kojom će se ulaziti u budući akvarijum.

"Taj prostor je planiran da bude jedna interaktivna radionica. Cilj nam je edukacija djece školskog uzrasta, ali i studentata. Da kada turisti obiđu sve vrijednosti Starog grada, onda će vjerovatno neko morskim putem, a neko šetalištem doći da obiđe akvarijum", naveo je on.

On vjeruje da će nakon izlaska iz dvorišta akvarijuma i djeca i odrasli biti puni utisaka.

"Želimo da naš Institut nakon dugo godina bude otvoren za javnost, da pokažemo šta imamo u našem Jadranu, crnogorskog primorja i da djeca od malena shvate koliko je važno da čuvamo živi svijet i prirodu na planeti," naveo je on.

Poseban dio akvarijuma biće posvećen oporavku kornjača

Istakao je da u akvarijumu neće biti ništa što nije iz Jadrana.

"Mi ćemo sa našim partnerima se dogovoriti, ne želimo ništa što nije iz Jadrana, iz naše Boke. Naši saradnici i ribari kad nešto ulove moći će da donesu kod nas da mi time naselimo naš akvarijum. Posebno smo ponosni na jedan dio i prostor koji će biti posvećen oporavku kornjača, koje ćemo nakon što im pomognemo vratiti ih u more," ističe Joksimović.

Korona je, podsjeća Joksimović, poremetila planove za otvaranje akvarijuma, ali vrlo brzo će, kaže on, biti otvoren.

Priroda, živi svijet su u sinhronizaciji, jedino čovjek remeti taj sistem, brodovi, jahte, turizam, podsjetio je.

"Mi treba da se zamislimo o našem budućem ponašanju i da obustavimo ugrožavanje prirode i živog svijeta," naveo je Joksimović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.