13 žena završilo frizerski, šnajderski i osnovni kurs računara i dobilo sertifikate

Projekat “Edukativno i ekonomsko osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog biznisa“

13 žena završilo frizerski, šnajderski i osnovni kurs računara i dobilo sertifikate

U okviru projekta “Edukativno i ekonomsko osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog biznisa“ 13 žena je završilo frizerski, šnajderski i osnovni kurs računara i dobilo sertifikate, koji će im omogućiti da prije dođu do posla ili da ga samostalno pokrenu.

To je saopšteno na okruglom stolu “Ekonomska nezavisnost moj izbor”, koji je organizovao Crnogorski ženski lobi (CŽL).

Direktorica Crnogorskog ženskog lobija, Aida Petrović, kazala je da su u okviru projekta organizovane razne obuke za sticanje konkretnih vještina i znanja koje će doprinijeti ekonomskom osnaživanju i osamostaljivanju, razvoju i razradi biznis ideja i pokretanju sopstvenog biznisa .

 „Projekat je bio namijenjen  ženama koje pripadaju takozvanim ranjivim kategorijama -žrtvama nasilja, potencijalnim žrtvama nasilja, samohranim majkama, djevojkama i ženama populacije RE , ženama žrtvama tranzicije, nezaposlenim ženama srednje životne dobi)“, navela je Petrović.

Ona je kazala da CŽL, zahvaljujući  Turskoj  Agenciji  za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA,  ima  obezbijedjen prostor („Centar za edukaciju i stručno osposobljavanje)“, koji je adaptiran i opremljen u potpunosti za  obuke i edukativne sesije, navodeći da su se šnajderski kurs i obuka osnovne informatičke pismenosti odvijale u tom prostoru.

Petrović je ocijenila da ekonomsko osnaživanje pomaže ženama da dođu do sigurnosti, pronađu posao, ili radom u kući obezbijede sebi finansijska sredstva za život. 

Socijalna i stručna radnica u CŽL i asistentkinja na projektu, Vasilisa Danilović, pojasnila je da su se kursevi/obuke sastojali iz praktičnog i teorijskog dijela, u saradnji sa licenciranim poslodavcima i predavačima.

„Validnost završenih kurseva/obuka je verifikovana sertifikatima za svaku polaznicu. Nakon 35 dana završene su obuke za 13 polaznica koje su uspješno pohađale praktični i edukativni dio obuke/kursa kod licenciranih poslodavaca/predavača uz maksimalno poštovanje svih mjera zaštite u sladu sa situacijom epidemije“, kazala je Danilović.

Ona je kazala da su frizerski kurs uspješno završile dvije polaznice od kojih je jedna zbog izuzetno dobrih rezultata tokom obuke nastavila dalje usavršavanje.

„Osnovni kurs računara uspješno je završilo šest polaznica sa najvećim ocjenama. Šnajderski kurs je  uspješno završilo pet polaznica koje planiraju uskoro da pokrenu sopstveni biznis koristeći stečeno znanje“, navela je Danilović.

Ukazala je da žrtve nasilja, u najvećem procentu, nemaju završenu srednju školu, niti bilo kakav kurs koji bi im omogućio da, za početak,  ostvare svoja lična primanja i tako postanu ekonomski samostalne.

„Ekonomsko nasilje nad ženama je specifičan oblik zlostavljanja koji uključuje ponašanja koja negativno utiču na ženinu materijalnu i finansijsku poziciju. Riječ je o nasilju kojim se žena dovodi u ekonomski zavistan položaj“, navela je Danilović.

Kako je istakla, završetkom nekog od kurseva i sticanjem sertifikata za rad stvara se  osnova za  ekonomsko osnaživanje.

„Takođe, stvaraju se preduslovi za aktivno  uključivanje  u kreiranju  sopstvene stvarnosti i prevazilaženje mnogobrojnih životnih problema i ženskog siromaštva kao posljedice nezaposlenosti, posebno kod „ranjivih grupa““, kazala je Danilović.

Dobitnica sertifikata u okviru projekta, Tanja Banović, koja je dobila sertifikat u okviru šnajderskog kursa, kazala je da joj je motiv da se prijavi na konkurs bio što je imala poteškoća da, kao samohrani roditelj, nađe posao..

„Konkurs sam vidjela na Fejbuk stranici i odmah sam se prijavila. Iz svog ugla moram da kežem da poslodavci za nas samohrane roditelje apsolutno nemaju razumijevanja. Samim tim što ne možemo da im budemo na raspolaganju, kad oni to traže da mijenjamo smjene, da radimo vikendima jer u tim prilikama nemamo gdje da ostavimo djecu, kao i tokom radog vremena kada su ovakve situacije vanredne ili kada se završe vrtić ili škola“, navela je Banović.

Ona kaže da je kurs podstakao da samostalno obavlja posao i zaradi novac, kao i da ne zavisi od poslodavca.

„Značilo nam je jer je kurs bio besplatan, jer nismo u prilici da platimo tako nešto“, zaključila je Banović.

Okrugli sto je završna aktivnost u okviru projekta “Edukatvno i ekonomsko osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog biznisa“, finansiranog od Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.