Pljevlja: Radnici Komunalnog preduzeća nakon razgovora sa gradonačelnikom napustili zgradu Opštine
Radnici u Opštini čekaju na sastanak, Foto: Vijesti

Teška situacija za radnike koji nisu primili 17 plata

Pljevlja: Radnici Komunalnog preduzeća nakon razgovora sa gradonačelnikom napustili zgradu Opštine

Radnici opštinskog preduzeća Komunalne usluge jutros su ušli u zgradu Opštine Pljevlja, gdje su bili planirali da nastave štrajk koji su započeli 19. avgusta zbog neisplaćenih zarada i neizvjesne sudbine preduzeća, kome prijeti stečaj stečaj zbog nagomilanih finansijskih problema. Nakon dva sata provedenih u holu i stepeništu Opštine i razgovora sa gradonačelnikom Igorom Golubovićem, radnici su napustili zgradu lokalne uprave.

Radnicima, koji tokom štrajka poštuju minimum procesa rada duguje se 17. zarada a 3. aprila poslednju su primili platu za maj prošle godine.

Predsjednik Sindikalne organizacije Komunalnih usluga Vukadin Šljukić kazao je da su sa predsjednikom Opštine dogovorili da im se 15. Septembra uplati pet hiljada eura na ime pomoći zaposlenima, a isto toliko do kraja mjeseca.

Opština Pljevlja nedavno je dodjelila po 235 eura pomoći za 48 zaposlenih u tom preduzeću.

“Dogovorili smo se i da se zaposlenima omogući kupovina namirnica u iznosu od 50 eura u nekom trgovinskom centru, a tražili smo da nam Rudnik uglja svakom radniku dodjeli po dvije tone uglja na ime pomoći s obzirom da se nalazimo u teškoj materijalnoj situaciji. Rečeno nam je da Rudniku posnesemo zahtjev. Tražili smo i da Opština uplati nešto više od hiljadu eura na ime računa za telefone, koji su isključeni. Predsjednik je prihvatio i naš zahtjev da se formira komisija koja će ispitati poslovanje bivšeg menadžmenta preduzeća, koje mi smatramo odgovornimm za sadašnje stanje u kojem se nalazimo”, rekao je Šljukić.

Iako su već 21 dan zaposleni u Komunalnim uslugama u štrajku do danas ni jedan od njihovih zahtjeva koje su dostavili lokalnoj upravi nije ispunjen.

Zahtijevaju i da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade od 17 koliko se duguju zaposlenima u ovom kolektivu.

Radnici traže da se ispoštuje i Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine. Traže da se preduzeću da dodatnih sto dana kako bi izašlo iz sadašnjih problema, dajući punu podršku sadašnjem direktoru Dragiši Džariću.

Preduzeće Komunalne usluge obavljaju usluge sahranjivanja, pijačne usluge, i brine o skloništu za napuštene životninje.

Direktor preduzeća Dragiša Džarić koji je preuzeo upravljanje preduzećem prije par mjeseci nedavno je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko u skorije vrijeme nadležni u Opštini i Državi ne pomognu ovom preduzeću.

Kazao je da preduzeće trenutno klizi prema stečaju, za čim, smatra on nema potrebe.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.