Cetinje počelo realizaciju projekta Pametni grad
Foto: Prijestonica Cetinje

Roganović pojasnila prednosti

Cetinje počelo realizaciju projekta Pametni grad

Distribucijom prvog kontigenta gradskih kartica "Cetinje City Card“ Prijestonica Cetinje započela je realizaciju projekta "Pametni grad“, koji bi trebalo da unaprijedi kvalitet usluga koji se nude turistima, navodi se u saopštenju Prijestonic.

Riječ je o projektu koji objedinjava sve raspoložive turističke, kulturno-istorijske i prirodne resurse Cetinja u jedinstveno inovativno digitalno rješenje, koje je dostupno turistima putem posebno dizajnirane kartice.

"Osnovna ideja na kojoj počiva koncept "pametni grad“ za Prijestonicu Cetinje jeste objedinjavanje usluga koje nude gradske institucije kulture, nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero, Prijestonica Cetinje i njena Turistička organizacija, hoteli i ugostiteljski objekti. Cetinje City Card je ustvari jedinstvena ulaznica za muzeje, galerije i nacionalne parkove, za korišćenje turističkog parkinga i električnog turističkog voza, za iznajmljivanje električnih bicikla, besplatno korošćenje wifi“, objasnila je direktorica Centra za informacioni sistem Prijestonice Cetinje Nada Roganović.

Prema njenim riječima, u prvoj fazi primjene Cetinje City Card važiće jedan, odnosno tri dana i u zavisnosti od toga sadržavaće različite usluge – od posjete jedinicama Narodnog muzeja Crne Gore, korišćenja turističkog voza i električnih bicikala, do posjete nacionalnim parkovima.

Korisnici Cetinje City Card-a imaće pravo i na popuste u pojedinim gradskim ugostiteljsko-turističkim objektima koji su članovi Loyalty programa.

"Ovakav program bi omogućavao da ugostitelji i trgovci odobravaju popuste na proizvode i usluge, a za uzvrat bi bili reklamirani ili na neki drugi način stimulisani za uključenje u program“, kaže Roganović.

NadaRoganovi

Nada Roganović, Foto: Prijestonica Cetinje

Ona je navela i da se u projekat, ali i u loyality program, mogu uključiti i druge organizacije i ustanove koje mogu doprinijeti unapređenju turističke ponude grada.

"Iskustva gradova u kojima se primjenjuje koncept "pametni grad“ ukazuju na to da se najbolji rezultati postižu postepenim uvođenjem usluga, koje su prilagođene zahtjevima korisnika, inovativne i lako dostupne. Važan benefit ovog koncepta je i sve prisutnije bezgotovinsko plaćanje, jer omogućava praćenje tokova novca, poštenu i lako provjerljivu raspodjelu dobiti po učesnicima u projektu, ali i konfor korisnicima“, objasnila je Roganović.

Roganović kaže i da će Cetinje City Card za sada biti dostupna na punktovima Turističke organizacije grada, u gradskim muzejima, kao i kod drugih partnera Prijestonice Cetinje koji su uključeni u projekat.

Projekat “Pametni grad” realizovan je u okviru Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.