Advokat odbrane u slučaju
Vesna Medenica

Jovanović osudio predsjednicu Vrhovnog suda za pristrasnost

Advokat odbrane u slučaju "državni udar" zatražio izuzeće Medenice sa suđenja

Advokat Miroje Jovanović, branilac optuženih u slučaju "državni udar", zatražio je danas u Apelacionom sudu izuzeće predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zbog, kako je rekao, pristrasnosti koju je iskazala odbijanjem predloga odbrane da koristi prenosne kompjutere u postupku kontrole prvostepene presude.

Advokat Jovanović je od vijeća Apelacionog suda zatražio rješenje kojim je Medenica odbila predlog odbrane za korišćenje laptopova i zatražio da se na opštoj sjednici raspravlja o ovom predlogu odbrane.

On je zatražio da se na opštoj sjednici odluči o njegovom predlogu da se Medenica izuzme iz odlučivanja svih pitanja u predmetu za pokušaj terorizma.

"Tražim da se na Opštoj sjednici izvrši uvid u sve zapisnike sa prvostepenih suđenja odakle se može utvrditi da je odbrana koristila laptopove. Smatram da je u pitanju čista pristrasnost Vesne Medenice koja je i ranije u toku prvostepenog suđenja politički komentarisala tok postupka. Laptopovi nisu audio vizuelni uređaji za snimanje kako to tvrdi Medenica, već su to kamere i telefoni", pojasnio je advokat Jovanović, prenosi portal Pobjeda.

mirojejovanovic

Miroje Jovanović

On je naveo da su branioci do završetka prvostepenog suđenja koristili prenosne računare na kpjima se nalazi 10.000 PDF strana kao dio elektronskih podataka dobijenih forenzičkom analizom uređaja koji su oduzeti od optuženih.

U Apelacionom sudu u Podgorici 7. septembra je počela rasprava o žalbama na prvostepenu presudu osuđenih za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine na dan parlamentarnih izbora.

Prvog dana, saslušan je penzionisani komandant žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je osuđen na osam godina zatvora.

Apelacioni sud bi trebalo da donese konačnu presudu prvostepeno osuđenima za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj nasilnog rušenja crnogorske vlasti u vrijeme kada je premijer bio Milo Đukanović.

Prvostepenom presudom, koju je 9. maja prošle godine izreklo krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše, Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić I Milan Knežević osuđeni su na po pet godina robije, dok je vozač ovog političkog saveza Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Bivši visoki policijski finkcioner Srbije, Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična djela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

U iscrpnom objašnjenju prvostepene presude na 678 strana precizirano je kada su uslijedili prvi koraci i prva “vrbovanja” članova kriminalne grupe.

"U toku postupka utvrđeno je da su upravo državljani Rusije Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji organizovali kriminalnu organizaciju, koja za cilj ima izvršenje krivičnih djela za koja se može po zakonu izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna. Oni su lično ili preko članova vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, pa su pripadnici kriminalne organizacije, pored za sada neidentifikovanih osoba, tokom februara 2016. godine postali optuženi Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihailo Čađenović", navodi se u obrazloženju odluke.

U ovom predmetu status svjedoka saradnika dobio je Aleksandar Saša Sinđelić koji je tokom tromjesečnog svedočenja razotkrio do detalja plan prema kojem je, nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, trebalo da likvidiraju pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica dok je dio članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore trebao pucati na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

U presudi se navodi da bi DF zatim proglasio izbornu pobjedu, nakon čega je planirano i hapšenje tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.