Oporavak od ekonomske krize izazvane kovidom mogao bi doći brže nego što se očekivalo
Ilustracija

Oporavak od ekonomske krize izazvane kovidom mogao bi doći brže nego što se očekivalo

Globalna ekonomija vjerovatno će se oporaviti na pretpandemijski nivo najranije u sljedećem kvartalu, što je tri mjeseca prije nego što se očekivalo, rekli su ekonomisti iz Morgan Stenlija.

"Dokazi ukazuju na to da se jednačina virus/ekonomija odlučno pomjerila od ranih dana izbijanja", rekli su u banci u bilješci klijentima, dodajući da je oporavak nastavio dobijati zamah kako zemlje postaju sve bolje u upravljanju virusom.

Ekonomista Chetan Ahya vidi brži povratak na nivo proizvodnje prije kovida, vjerujući da bi američka ekonomija mogla dostići nivo prije kovida do drugog tromjesečja iduće godine, dok bi cijela razvijena tržišta taj nivo mogla dostići do trećeg kvartala 2021.

"Izgledi za uticaj kovida na ekonomiju dramatično su se promijenili, s većinom velikih ekonomija koje su sposobne da podignu ekonomsku aktivnost na puno veći nivo uprkos stalnom širenju virusa. Medicinska zajednica nastavlja da postiže dobar napredak u borbi protiv kovida, a tretmani i vakcine biće dostupni u sljedećih nekoliko mjeseci", naveo je Ahya u bilješci klijentima, prenosi portal Indikator.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.