Papa Franja: Kulinarska i seksualna zadovoljstva su jednostavno božanska
Papa Franja

Papa Franja: Kulinarska i seksualna zadovoljstva su jednostavno božanska

Papa Franja rekao je da su kulinarska i seksualna zadovoljstva "jednostavno božanska", u knjizi razgovora obavljenoj u srijedu u Italiji.

"Crkva je osuđivala neljudsko, sirovo i jednostavno zadovoljstvo, ali je uvijek prihvatala ljudsko, umjereno i moralno zadovoljstvo", rekao je papa odgovarajući na pitanja Karla Petrinija, italijanskog pisca i gastronoma.

"Zadovoljstvo dolazi direktno od Boga, nije ni katoličko, ni hrišćansko, ni nešto treće, jednostavno je božansko", ističe papa Franja.

"Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, baš kao što seksualno zadovoljstvo čini ljubav ljepšom i garantuje produženje vrste", dodao je papa rođen u Argentini.

Potpuna je suprotnost "licemernom moralu" koji ne prepoznaje pojam zadovoljstva i koji je postojao u istoriji Кatoličke crkve, što je "pogrešno tumačenje hrišćanske poruke".

Takvo gledište "nanijelo je ogromnu štetu koja se i danas snažno osjeća u nekim slučajevima", žalio se on.

"Suprotno tome, uživanje u hrani kao i seksualno zadovoljstvo dolaze od Boga", istakao je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku iz knjige rekao da je oduševljen filmom "Babetina gozba" koji se odvija u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. vijeku. Raskošnu gozbu u filmu priredila je francuska kuvarica Babet.

"Za mene je to himna hrišćanske ljubavi i ljubavi", rekao je Papa.

Knjigu, koja uključuje tri razgovora ("TerraFutura, razgovori sa papom Franjom o ekologiji integriteta"), uredio je osnivač pokreta "slow food" koji se pojavio 1980-ih kao odgovor na "brzu hranu". U središtu knjige je pogled pape Franje na ekologiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.