Ilustracija

Albanski državljanin osumnjičen za šverc 11 kilograma heroina

"Nisam znao da prenosim drogu, uradio sam to da bih prebio dug"

Državljanin Sjeverne Makedonije Arben Aliu (29), priznao je da je da je 23. februara, na putu prema Italiji, sa Kosova u Crnu Goru unio oko 11 kilograma heroina, ali tvrdi da nije znao da se radi o drogi.

To je kazao juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim odgovara zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Aliu je iskaz pred sudom dao u prisutvu sudskog tumača za albanski jezik Živka Senića, prenose Vijesti.

Optuženi je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ali je objasnio da nije znao da prevozi drogu, odnosno da je pretpostavljao da je možda droga u automobilu.

Iako je rekao da je osoba, čiji identitet nije mogao da otkrije, njemu kazala da je upakovala “tablete” u automobil, kazao je da nije znao da je u automobilu napravljen bunker.

“Sve je počelo od jednog duga od 500 eura. Trebalo je da vraćam u pet rata, međutim to lice je počelo da me poziva telefonom i svakog ponedjeljka da traži kamatu, pa je dug ubrzo narastao na 900 eura. Zbog svega sam kupio automobil od prijatelja na rate, i to lice ga je uzelo dok ne vratim dug”, priča optuženi.

Objasnio je da je poslije par dana dobio predlog da prebiju dug, tako što će autom ponijeti neke tablete do Italije.

Tvrdi da nije znao da je u automobilu sakrivena droga, ali priznaje da je naslućivao, jer nije vidio šta je tačno upakovano.

“Trebalo je da po dolasku u Italiju nakratko ostavim automobil licima koji bi mi se javila, dok budem boravio u hotelu”, priča on.

Sa njim je, pojasnio je, otišla i njegova djevojka, koja, tvrdi, nije imala pojma da nešto prevozi.

Aliu je istakao da je pristao na takvu ponudu, jer je to lice objasnilo da mu je zabranjeno da putuje po Evropi.

Identitet tog lica, međutim, iz straha što su u sudnici novinari, nije mogao da saopšti.

Aliu je rekao da nije osuđivan, a na pitanje Tužilaštva je objasnio da je u Italiju, Francusku, Tursku, Belgiju boravio po par dana, ali da nije ništa krijumčario, pojašnjavajući da je nekoliko mjeseci radio na Malti kao konobar.

U završnim riječima tužiteljka Milica Rmandić, istakla je da je optužnica dokazana svim izvedenim dokazima, dok je zastupnik optuženog, advokat Drago Konatar, zatražio blažu kaznu, imajući u vidu da je u pitanju mlad čovjek, student, neoženjen i da je izrazio iskreno kajanje.

Aliu je kazao da se iskreno kaje i obećao da nikada više u životu neće počiniti slično djelo.

Prema optužnici, Aliu je 23. februara, oko 1:40 časova, na graničnom prelazu Kula kod Rožaja, sa Kosova u Crnu Goru, radi dalje prodaje, unio 11.083,71 gram heroina, upakovanog u 24 paketića.

Droga je bila sakrivena u specijalnom bunkeru napravljenom između zadnjih štop svjetala.

Uprava policije ranije je saopštila da je, nakon višemjesečnih zajedničkih aktivnosti sa policijom Republike Sjeverne Makedonije na graničnom prelazu Kula, kod Rožaja, presjekla kanal krijumčarenja heroina.

Presuda će biti izrečena u petak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.