Vrtići počinju sa radom 1. oktobra: Osoblje nosi maske, djeca nijesu u obavezi
Ilustracija

Vrtići počinju sa radom 1. oktobra: Osoblje nosi maske, djeca nijesu u obavezi

Predškolske ustanove počeće sa radom 1. oktobra, uz poštovanje svih strogo propisanih mjera, koje su upućene od strane Instituta za javno zdravlje. Same ustanove biće zadužene za detaljno održavanje i dezinfekciju prostorija te njihovo provjetravanje, djeca će provoditi više vremena na otvorenom, a roditelji i osoblje biće detaljno upoznati sa procedurama dovođenja i preuzimanja djece, ishrane i dr.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete osoblje će biti u obavezi da nosi maske, a djeca ne.

"Ipak, uvažiće se odluka roditelja koji insistiraju da djeca nose maske tokom boravka u ustanovi, a pritom ne prave otpor, i u tim slučajevima osoblje je dužno da vrši nadzor nad pravilnim nošenjem maske. Sva lica koja nose maske trebalo bi da ih imaju nekoliko, u zavisnosti od dužine boravka u ustanovi. Maske mogu biti i platnene, a upravo platnene maske za djecu, šivene po mjeri/odgovarajuće veličine, se i preporučuju roditeljima koji insistiraju da dijete nosi masku", navodi se u saopštenju.

Osim toga, roditelj ili drugo lice koje dovodi dijete u predškolsku ustanovu nosi masku i, zajedno sa djetetom, održava fizičku distancu od 2 metra od ostalih osoba.

"Osobe koje dovode/odvode dijete ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima/dovodi vaspitač", saopšteno je.

Ministarstvo je, u saradnji sa Upravom za imovinu, započelo proceduru nabavki beskontaktnih toplomjera, kojima će se, uvijek kad je to organizaciono izvodljivo, na ulazu u objekat mjeriti tjelesna temperatura djece.

"U ustanovu ne dolaze ni djeca niti osoblje ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe – simptomi respiratorne ili crijevne infekcije, povišena tjelesna temperatura, gubitak čula mirisa/ukusa i sl. Takođe, u ustanove ne dolaze osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili mjera kućne izolacije", kazali su iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.