Zabrinuti ljubitelji konja širom Francuske, nesrećnim životinjama sjekli uši i genitalije, drali kožu
Foto:AFP

Zabrinuti ljubitelji konja širom Francuske, nesrećnim životinjama sjekli uši i genitalije, drali kožu

Didije Fruše, vlasnik konjičkog kluba izvan Pariza s oko 80 konja, zabrinuto gleda u svoje staje. "Kad dolazimo ujutro ne znamo što ćemo zateći", kaže on s velikom dozom teskobe. On i drugi ljubitelji konja širom Francuske imaju razloga da budu zabrinuti. Zemlja je proteklih nedelja šokirana sakaćenjima više od 150 konja kojima su odsječene uši i genitalije i razderana koža.

Motiv počinitelja je zagonetka. Mržnja prema životinjama? Čin neke sumanute sekte? Jeziv izazov koji se širi društvenim mrežama? Istražitelji nemaju čvrste tragove.

Vlasti navode da se radi o napadima više počinitelja čije se metode razlikuju širom zemlje, što dodatno komplikuje istragu.

Fruše ništa ne prepušta slučaju i preduzeo je mjere opreza u svojim stajama u gradiću L'Isle Adam. Tim područjem patroliraju i žandari. Investirao je u noćne nadzorne kamere koje detektuju pokrete.

"Ne marimo koliko košta sigurnost naših konja", rekao je on.

Departman Val-d'Ois prvi put je napadnut u subotu. Dvije kobile su ranjene, ali nisu uginule. Jednoj su povrijeđene genitalije, a druga ima posjekotinu dugu 30 centimetara na boku.

Medijskih napisa o sakaćenjima konja bilo je tokom ljeta gotovo svaki dan.

Policija je prošli vikend tragala za dvojicom osumnjičenih u regiji Cote-d'Or nakon što je vlasnik staja prijavio neovlašćen upad na imanje i povredu jednog konja. Koliko policija ozbiljno shvata slučaj pokazuje to što je na teren poslala 40 žandara, policijske pse i helikopter, ali krivci zasad nisu pronađeni.

Policija je u ponedeljak uhapsila prvog osumnjičenog u nacionalnoj istrazi. Pritvorila je muškarca osumnjičenog za napad na tri konja jer je odgovarao opisu napadača. Ali je brzo pušten bez podizanja optužnice.

Eloiz Lang sa zapada Francuske još je potresena zbog napada na njenog konja.

"Vidjela sam da ima na desetine tragova ranjavanja nožem. Imao ih je na ramenima, boku, prsima. Posjekotine su bile veličine stopala. Više gotovo ne spavamo, cijelo vrijeme razmišljamo o tome", rekla je ona.

Slični napadi zabilježeni su u 20 francuskih departmana.

"Dvadesetak je slučajeva odsječenih ušiju, ali zabilježeni su i drugi napadi poput sakaćenja genitalija i ranjavanja oštrim predmetima", rekao je šef francuske žandarmerije za AFP.

Pokrenute su 153 istrage širom zemlje zbog nasilja nad konjima, objavio je ministar unutarnjih poslova Žerlad Darmanin.

Francuska nacionalna istražna agencija La Miviludes, koja se bavi sektama i pomaže u ovoj istrazi, nije pronašla dokaze satanskih obreda, ali ta mogućnost "nije još odbačena".

Vlasti takođe strahuju da će novi napadi i neuspjeh policije da pronađe krivce podstaći paranoju, čak i to da bi neki mogli uzeti pravdu u svoje ruke.

Dvije žene, majka i ćerka iz Bretanje, uskoro će na sud jer su prijetile ljudima koje su smatrale krivcima za napad na konje. Pošto su im prijetile oružjem mogle bi dobiti do pet godina zatvora.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.