Migranti podmetnuli požar u kampu na Lezbosu, hiljade njih ostalo bez smještaja
Foto: Reuters

Migranti podmetnuli požar u kampu na Lezbosu, hiljade njih ostalo bez smještaja

U ranim jutarnjim satima u kampu za miggrante na grčkom ostrvu Lezbos izbio je požar, saopštila je danas grčka vatrogasna služba.

Za sada nema podataka o šteti, kao ni o uzroku požara u kome su izgoreli šatori i kontejneri za smještaj migranata, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da su migranti prebačeni na bezbjedno mjesto, a u gašenju požara učestvovalo je 25 vatrogasaca sa 10 vozila, prenosi Tanjug.

Kako je saopštio gradonačelnik Majlinena, glavnog grada Lezbosa Stratosa Kitelisa, vatra se proširila unutar i izvan kampa i uništila ga, a situaciju otežava to što među migrantima u kampu ima pozitivnih na korona virus, prenosi AP.

Zvaničnik grčkog ministarstva za migracije Manos Logotetis izjavio je danas da je kamp Morija na ostrvu Lezbos u kome je u toku noći izbio požar najvjerovatnije u potpunosti uništen, a grčki premijer je zbog situacije sazvao sastanak kriznog štaba danas popodne.

Prema prvim nalazima, požar je izbio na nekoliko mjesta u kampu, nakon čega su zvaničnici pokušali da izoluju oboljele od virusa kovid koji su takođe smješteni u kampu, prenosi Rojters.

kamp

Foto: Reuters

Policajac Argiris Sivris izjavio je za lokalnu televiziju da je situacija van kontrole, kao i da je policija bila prinuđena da privede oko 200 migranata kojima je ranije određeno da se vrate u svoje matične zemlje.

Prema pisanju grčkog portala Grik reporter hiljade migranata, među kojima su i žene, djeca, stari i bolesni u panici je napustila kamp sa malo ličnih stvari, a policija je blokirala sve puteve ka glavnom ostrvskom gradu Mitileni kako bi spriječila dolazak migranata koji su u panici bježali u okolna brda.

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima i u njemu niko nije povrijeđen, a u njegovom gašenju učestvovalo je 25 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila, prenosi Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, požar je namerno podmetnut u znak protesta zbog stavljanja kampa u karantin, a prilikom gašenja, vatrogasci su se suočili i sa otporom pojedinih migranata da se evakuišu.

Taj kamp je prošle nedelje stavljen u karantin zbog pojave jednog slučaja virusa kovid, a do juče broj zaraženih migranata porastao je na 35.

U kampu Morija smješteno je oko 12.500 migranata, iako je smještajni kapacitet te ustanove je četiri puta manji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.