Prvi zvanično inficirani Italijan se oporavio i postao otac: Zahvalio Italiji porukom u izlogu

Prvi zvanično inficirani Italijan se oporavio i postao otac: Zahvalio Italiji porukom u izlogu

Matija Maestri, prvi zvanični pacijent zaražen kovidom 19 u Italiji, tzv. pacijent 1, zahvalio se Italiji izloživši u izlogu prodavnice čija je vlasnica njegova supruga fotografiju svoje porodice propraćenu riječima: "Živjela Italija! Italija smo mi koji smo imali snage da se ponovo rodimo, vi, prijatelji i klijenti, koji ste bili uz nas posljednjih mjeseci... Vama, iskreno hvala".

mattiacensoredkGSU3210644241659OD656x492CorriereWebMilano

Foto: Corriere 

Matija Maestri je prvi pacijent kome je krajem februara dijagnostikovan virus korona nakon čega je Italija ušla u najteže momente borbe sa epidemijom, a on je, od potpuno anonimne osobe, postao simbol Evrope.

Matija se nekoliko sedmica borio sa virusom na odjeljenju intenzivne njege ne znajući da je i njegova supruga, koja je tada bila trudna, takođe bila zaražena.

"To što sam prozvan pacijentom 1 mi nikada nije teško palo, ali su mi smetale laži poput toga da sam bio na večeri sa poslovnim partnerom iz Kine, da sam istrčao dva maratona u jednoj sedmici. Sve su to neistine. I bilo mi je teško da se nosim sa popularnošću i konstantnim zahtjevima za intervjuima. Dva mjeseca bolesti su bila nešto skoro nerealno, nezamislivo, više od nekog filma. Iznenada sam se razbolio, bio sam na korak do smrti i spasio sam se", izjavio je Matija Maestri za intervju listu Republika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.