Mitropolit Amfilohije gradi kapelu na Lovćenu i crkvu na Cetinju gdje planira da prebaci ikonu Bogorodice od Filermose
Mitropolit Amfilohije Radović

Prvi čovjek MCP najavio buduće poteze

Mitropolit Amfilohije gradi kapelu na Lovćenu i crkvu na Cetinju gdje planira da prebaci ikonu Bogorodice od Filermose

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović najavio je u prekjuče u Dajbabama obnavljanje kapele Aleksandra Karađorđevića na Lovćenu, ali i gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, u kojoj, kako je kazao, planira da pohrani tri relikvije.

“Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada, prije nego što se vratimo na Lovćen, što će, nadam se, biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletjela sa Lovćena”, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske SPC.

Najavio je Amfilohije nove gradnje, među kojima su i podizanje crkve Svete Trojice na Cetinju, gdje planira da pohrani tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

“Podsjećam na amanet kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i Vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira”, kazao je Amfilohije.

Prvi čovjek SPC u Crnoj Gori se u Dajbabama osvrnuo i na ranohrišćansku bogomolju na Zlatici, nastalu prije hrišćanskog raskola 1054. godine, na koju MCP mimo svih propisa polaže pravo, a zbog koje su, uz podršku SPC i države Srbije, tužili državu Crnu Goru i izgubili spor pred Strazburom, a najavio je i nove radove.

“Predstoji obnavljanje i drugih svetinja, a naročito manastir na Briskoj Gori koji je srušen od strane bezbožne vlasti”, kazao je Amfilohije Radović.

Kako se navodi na sajtu MCP SPC, Amfilohije je istom prilikom pozvao hrišćane da se “junački i muški drže”, osvrnuo se i na kneza Lazara i "njegovo opredjeljenje za vječno carstvo nebesko”, te kazao vjernicima, tumačeći jevanđelsku priču o vinogradima, kako"vjerni dobijaju blagoslov i zadobijaju život vječni”.

Gorski vijenac ponovo u igri

Dan nakon Amfilohijevog obraćanja u Dajbabama, sa identičnim graditeljskim idejama istupilo je i nevladino udruženje "Kosovski lug” koje traži da se od kamenja razrušene kapele Aleksandra Karađorđevića ponovo napravi kapela i postavi na vrh Lovćena.

“Sada, kada je taj duh, antitradicionalni i skorojevićki, izgubio smisao i ovdje, kod nas, u Crnoj Gori, vjerujemo kako će uskoro kamenje razrušene kapele, koje je odloženo na Ivanovim koritima pored hrama Preobraženja Gospodnjeg i gumna koje je uzeto kao scenski osnov Gorskog vijenca, ustati i vratiti se na planinu, da ponov krasi Lovćen”, navodi se u saopštenju koje potpisuje protojerej-stavrofor Dragan Stanišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.