Vakcine protiv korone u Australiji početkom 2021.
Ilustracija

Vakcine protiv korone u Australiji početkom 2021.

Australija će biti među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv koronavirusa nakon što je vlada sklopila sporazum vrijedan 1,2 milijarde američkih dolara sa farmaceutskim kompanijama o masovnoj vakcinaciji početkom 2021. godine, saopštile su vlasti ove zemlje.

Ukoliko "obećavajući testovi budu uspješni", Australija će dobiti 84,8 miliona doza vakcine od Univerziteta Oxford i farmaceutskog giganta "Astrazeneca", kao i od australijskog Univerziteta Kvinslend i biotehnološke kompanije "CSL", objavila je vlada.

Premijer Skot Morison saopštio je da će Auatralijanci biti među prvima u svijetu koji će dobiti bezbjednu i efikasnu vakcinu, ukoliko ona prođe završne testove, prenijela je agencija DPA.

"Nema garancija da će ove vakcine biti uspješne, ali sporazum stavlja Australiju na čelo reda", rekao je Morrison.

Ova zemlja će dobiti prvih 3,8 miliona doza u januaru 2021. godine, a ostatak će progresivno stizati tokom godine.

Obje vakcine biće slobodno dostupne Australijancima i "skoro u potpunosti će se proizvoditi u Melburnu".

Morison je rekao da je odlučan da osigura rani pristup vakcini za države u Pacifiku i regionalnim partnerima u jugoistočnoj Aziji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.