Donijete pravosnažne presude protiv osam osoba za ubistvo Kašogija
Džamal Kašogi

Donijete pravosnažne presude protiv osam osoba za ubistvo Kašogija

Državna televizija Saudijske Arabije kaže da su donijete konačne presude povodom ubistva kolumniste "Vašington Posta" i kritičara saudijske vlasti Džamala Kašogija, a njegova porodica je objavila da je pet osoba pošteđeno od pogubljenja.

Krivični sud u Rijadu donio je danas pravosnažne presude protiv osam osoba.

Sud je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za pet, jednom je izrečena kazna od 10 godina, a dva druga su dobila po sedam godina zatvora.

Sem toga, državna televizija Saudijske Arabije nije objavila podatke iz presuda Krivičnog suda u Rijadu protiv osmorice saudijskih državljana čija imena nisu objavljena.

Grupe za zaštitu prava i nezavisni istraživač UN su kritikovali suđenje, primijetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo, nije proglašen krivim. Nezavisnost suda takođe je dovedena u pitanje.

Prije ubistva, Kašogi je u kolumnama za "Vašington Post" kritički pisao o prijestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu. Živio je u emigraciji u Sjedinjenim Državama godinu dana prije no što je ubijen, dok je princ Mohamed nadzirao akciju u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista za ljudska prava, pisaca i kritičara uloge te kraljevine u razornom ratu u Jemenu.

Kašogi je ubijen krajem 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Među onima koji su umiješani u ubistvo su jedan ljekar sudske medicine, obavještajci i službenici bezbjednosti i pojedinci koji su radili za kancelariju sudijskog prijestolonasljednika. Prijestolonasljednik je porekao bilo kakvo znanje o toj operaciji.


Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.