Asanž pred sudom u Londonu osporava izručenje SAD-u
Žulijan Asanž

Ukoliko bude deportovan prijeti mu kazna zatvora od 175 godina

Asanž pred sudom u Londonu osporava izručenje SAD-u

U Londonskom sudu počelo je saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u postupku izručenja SAD koje ga terete za odavanje povjerljivih podataka američke vlade.

Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtjev SAD da bude izručen toj zemlji, prenosi AP.

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred suda kako bi mu pružili podršku.

Asanžu, ukoliko bude osuđen prijeti zatvorska kazna od 175 godina, javlja Tanjug.

Na saslušanju za koje je planirano da traje četiri nedelje čuće se optužbe SAD da je Asanž zajedno sa bivšim pripadnikom američke vojske Čelsi Mening objavio hiljade tajnih diplomatskih kanala i vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i da se udružio sa nekoliko hakerskih organizacija kako bi pribavio povjerljive dokumente.

londonasanzsaslusanje

Protest podrške Žulijanu Asanžu

Američka velika porota tereti asanža za 18 tačaka optužnice, od kojih 17 potpadaju pod zakon o špijunaži. Asanž se optužuje za zavjeru za primanje i objelodanjivanje povjeriljivih diplomatskih i vojnih depeša.

Asanžovi advokati tvrde da je proces politički motivisan i da predstavlja zloupotrebu moći koja može da dovede u pitanje slobodu medija širom svijeta.

Ibacivanje posle sedmogodišnjeg boravka u ekvadorskoj ambasadi

Problemi osnivača Vikiliksa za zakonom počeli su 2010. godine kada je uhapšen u Londonu zbog navodnog silovanja dvije žene u Švedskoj, a on je odbio da bude izručen toj zemlji strahujući da bi mogla da ga izruči SAD.

Dvije godine kasnije, se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu gdje je dobio politički azil. Aprila 2019. godine, Asanž je izbačen iz ambasade pošto mu je po stupanju novog predsjednika Lenjina Morena na dužnost, Ekvador ukinuo azil.

Već godinu dana Asanž se nalazi u londonskom Belmaš zatvoru i čeka da se saslušanje završi, a njegove mnogobrojne pristalice tvrde da su mu ugroženi i prihičko i fizičko zdravlje, da je u depresiji i da ima probleme sa zubima.

Očekuje se da će presuda biti donijeta u narednim nedeljama, možda čak i mjesecima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.