Turska advokatica 238 dana štrajkovala glađu, umrla u 42. godini sa 30 kg!
U trenutku smrti imala je 42 godine i 30 kilograma, Ebru Timtik

Zahtijevala pravično suđenje

Turska advokatica 238 dana štrajkovala glađu, umrla u 42. godini sa 30 kg!

Turska advokatica Ebru Timtik, koja se bavila ljudskim pravima, preminula je nedavno od posljedica štrajka glađu u koji je stupila u zatvoru, zahtijevajući pravo na pravično suđenje. Ona je u martu prošle godine, zajedno sa 17 kolega, optužena za terorizam, odnosno za navodnu povezanost sa zabranjenom ljevičarskom partijom. Prije skoro osam mjeseci stupila je u štrajk glađu - za svo to vrijeme, ova priča ostala je daleko od očiju regionalne javnosti.

Njeno ime je Ebru Timtik. Bila je advokat, a 27 avgusta navršilo se 238 dana kako je stupila u štrajk glađu. Tog dana je i umrla. Imala je 42 godine i 30 kilograma, prenosi N1 Beograd.

Predsjednica Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, Katarina Golubović, kaže da je slučaj Ebru Timtik poznat međunarodnoj profesionalnoj javnosti.

"S obzirom na to da se već dugi niz godina u Turskoj advokati i te kako procesuiraju, i mnogi od njih se nalaze i u pritvoru, i u zatvoru. Ono što je zajedničko za sve ove procese je da su ti advokati bili zastupnici onih koji nisu po volji vlasti", navodi Golubović.

U Turskoj Redžepa Tajipa Erdogana, koji je referendumom 2017. godine dobio gotovo neograničenu moć, dežurni državni neprijatelj je progonjena kurdska manjina, čije predstavnike je Ebru Timtik zastupala u više slučajeva.

"Ono što znamo konkretno za Ebru jeste da je to bila osoba koja je dugo zastupala manjine. Ona je bila zaštitnik onih najugroženijih. Njena advokatska komora - Istanbulska advokatska komora - je uvjerena da je ona bila nevina i da je njeno pravo na pravično suđenje bilo ugroženo", ističe Golubović.

Profesorka prava na Univerzitetu UNION u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić, koja je slučaj analizirala, tvrdi isto - pravičnog suđena u procesu protiv Ebru Timtik nije bilo.

"Mogli smo da vidimo koja su sve ogrešenja tu izvršena, počev od toga da su saslušavani svjedoci koji su anonimni, pa odbrani nije dato pravo da to uradi, pa onda neki dokazi koji su bili vrlo bitni nisu uopšte uključeni u spise predmeta, da se sudija obraćao jednim nepristojnim tonom advokatima, uskraćivao nekima od njih pravo da prisustvuju suđenju itd", objašnjava Rakić Vodinelić.

Po zaršetku sudskog procesa, Ebru je osuđena na 13 i po godina zatvora. Zahtijevajući fer suđenje, stupila je u štrajk glađu koji ju je koštao života. Tragedija, koja je odjeknula u cijelom svijetu, a o kojoj većina građana regiona zna malo ili ništa.

Daleko od očiju regionalne javnosti su i drugi slučajevi iz turskih zatvora koji potresaju međunarodnu zajednicu. Smrt Ebru Timtik uslijed štrajka glađu je četvrtka takva u turskim zatvorima od početka godine. Iza rešetaka je na stotine advokata, novinara i boraca za ljudska prava.

Zajedno sa Ebru na duge zatvorske kazne osuđeno je još 17 njenih kolega. Jedan od njih, Ajtek Unsal, takođe zbog štrajka glađu, trenutno je u kritičnom stanju

Turski vrhovni sud odlučio je da ga pusti na slobodu zbog njegovog zdravstvenog stanja. Njegovi advokati, međutim, kažu da je moguće njegovo ponovno zatvaranje kad se oporavi. Unsal ne mora da bude u kućnom pritvoru, ali mu je zabranjeno da napušta zemlju.

N1 Beograd

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.