Odlazak slavnog režisera u 82. godini

Preminuo Jirži Menci

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je u nedelju uveče njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.

Mencl je bio poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan dio češkog novog talasa.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ugledni umjetnik je režirao Šekspirov komad "Vesele žene vindzorske" 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Ðurovićem, postavio operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže".

Njegov film "Strogo kontrolisani vozovi" je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a njegova popularna komedija "Selo moje malo" iz 1985. je bio nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Njegova provokativnost ga je dovodila i u nevolje: 1969. snimio je satiru "Ševe na žici" koja se rugala sovjetskom modelu komunizma i bila je zabranjena do 1990. i pada Berlinskog zida.

Ostali poznatiji filmovi su mu "Zločin u djevojačkoj školi (1965), 107min), "Hirovito ljeto" (1965) i "Služio sam engleskog kralja" (2006).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.