Izložba NPCG:
Foto: Nacionalni parkovi CG

Na platou kod Crnog jezera

Izložba NPCG: "Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 - 1940“

Dvodnevna izložba "Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 - 1940“, sa više od 180 starih fotografija koje, svaka na svoj način, otkrivaju ljepote Durmitorskog masiva, bila je postavljena juče i danas, 5-6. septembra, na Žabljaku, na platou kod Crnog jezera u NP Durmitor, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

"Durmitor je sve do druge polovine XIX vijeka bio nepoznata i neosvojena planina. Naučno-istraživaćke i planinarske pohode durmitorskim vrletima započinju strani naučnici, putopisci, botaničari, geografi, geolozi, etnografi, obilazeći ove krajeve uz pomoć lokalnih vodiča. Pojava razglednica početkom XX vijeka dala je značajan doprinos fotografskom opusu Durmitora i vizelnom upoznavanju ovih karjeva, navodi se u pratećem katalogu izložbe", pojasnili su u saopštenju iz NPCG-a.

Dodali su da će nakon Žabljaka, nastaviti sa istoimenom izložbom u Podgorici, pod pokroviteljstvom JU "Muzeji i galerije″, a povodom obilježavanja jubileja 40 godina Nacionalnog parka Durmitor na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine.

izlozbajosdanasnaplatoukodCrnogjezera

Foto: Nacionalni parkovi CG

U cilju obilježavanja jubileja, kazali su da je pored izložbene postavke, pripremljen i prateći katalog, s ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na pionirske naučno istraživačke pohode po Durmitoru, i fotografijom dočara ambijent kojim dominira divlja ljepota durmitorskog masiva, zabilježena foto objektivom planinara istraživača, u periodu od 1890. do 1940. godine.

"Autor izložbe i kataloga je Radmila Adžić, stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG, koja u okviru programskih aktivnosti, između ostalog, proučava i istražuje arhivsku građu u cilju promocije kulturnih dobara i njihovih vrijednosti na prostorima NPCG", poručili su iz NPCG-a.

Otvaranje izložbe u Podgorici biće upriličeno u četvrtak, 10. septembra 2020. godine sa početkom u 20.00 časova, u JU "Muzeji i galerije Podgorice“.

Izložba "Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača 1890 - 1940“, biće otvorena za javnost do 30. septembra u Podgorici. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.