Sve više građana koristi e-Upravu, manje gužve na šalterima
Ilustracija

Ministarstvo javne uprave

Sve više građana koristi e-Upravu, manje gužve na šalterima

Prema ranijem istraživanju Ministarstva javne uprave (MJU) šest od deset građana se prije odlučivalo za direktan kontakt sa raznim službama nego za elektronske usluge koje ovo ministarstvo obezbjeđuje putem portala eUprava.

Ipak, situacija sa pandemijom korona virusa pokazala je da se ovaj tradicionalan način komunikacije može zamijeniti elektronskim, pa je broj zahtjeva za usluge na portalu eUprava povećan za 26 odsto.

"Pandemija je promijenila tok digitalne transformacije, ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu, a građane podstakla da u što većoj mjeri koriste elektronske servise. Iskustvo nam je pokazalo da tamo gdje su građani upućeni na elektronski način komunikacije, da takvi servisi funkcionišu. Ovdje, prije svega, mislimo na servise Ministarstva zdravlja, Ministarstva javne uprave, Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova. Građani ne treba da troše svoje vrijeme na šalterima, ako to mogu završiti elektronskim putem", kazali su za Pobjedu iz MJU.

Na pitanje da li portal može uspješno zamijeniti direktnu komunikaciju sa različitim službama, iz MJU odgovaraju potvrdno.

Podsjećaju da je portal razvijen prije devet godina kao svojevrstan elektronski šalter državne uprave za fizička i pravna lica, kao i unutar samih organa uprave, jer kroz ovaj servis građani i privreda, brzo, jednostavno i efikasno mogu ostvarivati svoja prava i obaveze.

"Na portalu eUprave dostupni su brojni servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje građani mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter, a portal eUprave je prilagođen i za korišćenje putem mobilnih telefona", kažu iz MJU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.