U ove četiri zemlje postoji veliki  rizik od gladi
Ilustracija

Gutereš

U ove četiri zemlje postoji veliki rizik od gladi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da postoji rizik od gladi u Kongu, Jemenu, na sjeveroistoka Nigerije i u Južnom Sudanu, koji su pogođeni sukobima i gdje su ugroženi životi miliona ljudi.

U bilješci za članove Savjeta bezbjednosti koju je juče dobio Asošijeted pres, šef UN je rekao je da se četiri zemlje svrstavaju "među najveće prehrambene krize na svijetu", prema izvještaju o krizama sa hranom za 2020. godinu i nedavnim analizama bezbjednosti hrane. 

"Sada je potrebna akcija", rekao je Gutereš. 

On je neveo da poslije višegodišnjeg rata i nasilja, stanovnici Konga, Jemena, sjeveroistočne Nigerije i Južnog Sudana ponovo se suočavaju sa povećanom nesigurnošću zbog nedostatka hrane i potencijalnom gladi.

Šef UN-a rekao je da se situacija pogoršava u brojnim drugim zemljama pogođenim sukobima, uključujući Somaliju, Burkinu Faso i Avganistan.

Prema njegovim riječima situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, ali civili stradaju i raseljavaju se, sredstva za život su uništena, dok se istovremeno napadaju humanitarni konvoji i ometa pružanje pomoći.

Rekao je da je nesigurnost hrane u zemljama pogođenim sukobima "sada pogoršana prirodnim katastrofama, ekonomskim šokovima i krizama javnog zdravlja, a sve je to povezano sa pandemijom Kovid-19".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.