Da li kafa može da se pokvari?
Ilustracija

Da li kafa može da se pokvari?

Koliko je bezbjedno piti kafu kojoj je istekao rok?

Ukoliko ste kupili nekoliko kilograma kafe koju redovno pijete više nego što vam je potrebno za mjesec dana, jednostavno ćete je staviti u ostavu i sačekati da vam zatreba, zar ne. Hmm, zvuči logično, ali da li ste ikada razmišljali o tome da li kafa može da se pokvari?

Ne, kafa ne može da se pokvari, na način na koji se recimo pojavi buđ na hljebu ili banana polako krene da truli. Čak ni ispijanje kafe kojoj je istekao rok trajanja neće vam donijeti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija. Međutim, bilo kafa u zrnu ili samljevena, jednom kada je navlaži ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kafa može da se pokvari, odnosno da se ubuđa, prenosi Magazin Novosti.

Spomenuli smo i loše vijesti. One se ogledaju u gubitku kvaliteta kafe. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe. Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kafe se neće pokvariti u roku od 3-4 nedjelje, mljevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dvije nedjelje, od momenta otvaranja.

Kafu treba držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom.

Kako spriječiti da se kafa pokvari?

20200831183342618925

Održavanje svježine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste prije zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje.

Svakako kafu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svijetlosti. Kafu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju biste trebali da zaobiđete, jer je kafa poznati upijač mirisa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.