SZO preporučuje korišćenje kortikosteroida kod pacijenata s težim oblikom koronavirusa
Ilustracija

SZO preporučuje korišćenje kortikosteroida kod pacijenata s težim oblikom koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje "korišćenje kortikosteroida kod pacijenata s težim ili kritičnim oblikom kovida-19", nakon istraživanja koja pokazuju da ti lijekovi smanjuju smrtnost u takvim slučajevima, pokazuju smjernice objavljene u petak u medicinskom časopisu BMJ-u.

U tom se dokumentu iznose preporuke koje je Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu objavila na svojoj internet stranici, nakon objavljivanja niza studija u američkom medicinskom časopisu "Jami" koje potvrđuju djelotvornost tih lijekova.

"Preporučujemo upotrebu kortikosteroida (...) za liječenje pacijenata s težim ili kritičnim oblikom kovida-19", piše stručni panel koji ima mandat SZO-a.

Naprotiv, preporučujemo da se kortikosteroidi ne primjenjuju u liječenju pacijenata koji nisu teško oboljeli, dodaje se i ističe da se to ne odnosi na pacijente koji su uzimali te lijekove iz drugih razloga, a ne zbog kovida-19, prenosi Hina.

Istraživanje objavljeno u "Jami" dolazi do zaključka da je smrtnost pacijenata s teškim oblikom kovida-19 prosečno manja za 21 posto nakon 28 dana uzimanja lijeka.

Kortikosteroidi su jedini lijek koji je pokazao znatan učinak u smanjenju smrtnosti kod oboljelih od kovida-19.

Prvi pozitivan rezultat objavili su 16. juna istraživači koji su učestvovali u velikom britanskom kliničkom ispitivanju "Recovery" u vezi s jednim od tih lijekova, deskametazonom (iscrpni rezultati objavljeni su 17. jula u američkom časopisu "New England Journal of Medicine").

Taj je zaključak u srijedu potkrepilo sedam studija kojima su bila obuhvaćena 1.703 pacijenta a koje je koordinirao SZO i objavila "Jama".

Ti se rezultati ne odnose samo na deksametazon, nego i na druge lijekove iz grupe kortikosteroid, kao što su hidrokortizon i metilprednizolon.

Kortikosteroidi "nisu skupi, jednostavni su za uzimanje i dostupni su svuda u svijetu", dodaju stručnjaci koje je imenovao SZO.

Ova vrsta lijeka ne djeluje direktno na koronavirus, nego na upalu koju on uzrokuje kod teško bolesnih pacijenata.

Kortikosteroidi se često primjenjuju kod astme, upalnih bolesti (reumatoidnog artritisa na primjer), kod autoimunih bolesti ili kao supresiv jer smanjuje reakciju imunog sistema.

Uprkos pozitivnim rezultatima, "postoje nesigurnosti", ističu stručnjaci.

Među njima je "dugotrajan efekat" njihove upotrebe ili pak uticaj na imuni sistem pacijenata koji mogu biti izloženi riziku obolijevanja od drugih infekcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.