Pet namirnica bogatih Omega-3 masnim kiselinama: Čuvaju zdravlje, poboljšavaju imunitet
Namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama

Pet namirnica bogatih Omega-3 masnim kiselinama: Čuvaju zdravlje, poboljšavaju imunitet

Iako Omega-3 masnih kiselina ima najviše u ribi s masnim tkivom, ako niste ljubitelj ribe možete unijeti dovoljno i kroz druge izvore - prvenstveno sjemenke bundeve i lana, orahe te čia sjemenke.

Omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju s bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma. One pomažu u kontroli krvnog pritiska, ublažavaju bol u zglobovima i podižu raspoloženje, a osim toga su poznati 'imuno busteri'.

Riba - najbolji izbor

Najpoznatiji izvor su ribe poput tune, sardina i lososa, a preporučuje ih se jesti dva do tri puta nedeljno. Preporučeni dnevni unos jeste 500 miligrama na dan, a oni koji ne vole ribe mogu to nadoknaditi čia sjemenkama, bundevom, sjemenkama lana i orasima.

Čia sjemenke

Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina su čia sjemenke koje osim tog sadrže više kalcijuma nego mlijeko. Jedna porcija čia sjemenki sadrži pet grama omega-3 masnih kiselina što je više nego losos. Suptilnog su ukusa i mogu se dodati jogurtu, salatama i zobenim pahuljicama.

Sjemenke lana

Četvrtina šolje sadrži oko sedam grama omega-3 masnih kiselina. Preporučuje ih uvrstiti u prehranu jer štite srce, smanjuju rizik od dijabetesa i moždanog udara. Od toga će profitirati i nokti kojima su neophodne masne kiseline za dobro zdravlje.

Orasi

Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osjećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa te snižavaju povišeni krvni pritisak. Četvrtina šolje sadrži oko 2,8 grama omega-3 masnih kiselina.

Bundeva

Bundeva i njene sjemenke odličan su izvor omega-3 masnih kiselina te vitamina A i C. One štite zdravlje srca i očiju, jačaju mišiće i podižu raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da su ljudi, koji redovno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, ređe depresivni pa se preporučuje jesti ih najmanje dva puta nedeljno, prenosi 24sata.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.