Vučić i Hoti potpisali dogovor o normalizaciji odnosa: Ovo je veliki korak naprijed
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Reuters

Sporazum potpisan u Bijeloj kući

Vučić i Hoti potpisali dogovor o normalizaciji odnosa: Ovo je veliki korak naprijed

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsjednikom SAD-a u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako prenosi Rojters, Vučić je nakon potpisivanja sporazuma ocijenio da je ima još mnogo neslaganja između Srbije i Kosova, ali da je ovo veliki korak naprijed. Hoti je ocijenio je da je "ovo veliki korak naprijed" koji treba da vodi ka međusobnom priznanju dvije zemlje.

Kako prenosi RTS pozivajući se na Rojters, Tramp je izjavio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O‘Brajen ocijenio je da će jačanje ekonomskih veza između Srbije i Kosova dovesti i do političkog rješenja.

Kako javlja RTS, Vućić je stigao u Bijelu kući. Kako javlja portal B92. u Bijelu kuću je ipak stigla i albanska delegacija. 

Delegacija Kosova kasnila je u polasku na sastanak u Bijeloj kući na susret sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom pošto se sporazumu sa Srbijom protivi Alijansa za budućnost Kosova, javio je portal insajderi.com.

RTS je ranije izvjestio pozivajući se na albanske izvore da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima, te da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisaće dogovorene ekonomske sporazume u prisustvu Trampa. U dokumentu nema tačke o uzajamnom priznanju.

Tramp će nakon toga održati sa njima kratak sastanak u Ovalnoj kancelariji.

Srpska delegacija je krenula ka Beloj kući.Iz albanskih izvora se saznaje da dio albanske delegacije nije zadovoljan sporazumima i da su odložili odlazak u Bijelu kuću.

Kada je riječ o rasporedu za danas, Vučića očekuje i susret sa državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom.

Ne zna se šta će biti teme razgovora, ali se očekuje da će Vučić pomenuti zaštitu crkvenih imanja na KiM i da će podsjetiti Pompea da Priština već godinama nije sprovela u djelo ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako javlja izještač RTS-a iz Vašingtona, tokom noći se mnogo radilo i Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Tramp u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srpskom) pozdraviti Hotija i Vučića i da će nakon toga prisustvovati potpisivanju ekonomskih sporazuma.

Vučić je sinoć rekao novinarima da bi mogao da se očekuje dobar sporazum.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.