Austrija uvela korona semafor: Stepen
Foto: N1

Austrija uvela korona semafor: Stepen "crveno" ne znači automatski potpuni karantin

Austrija je u petak uvela tzv. korona-semafor koji bi lokalnim vlastima trebalo da omogući uvođenje specifične mjere protiv koronavirusa u predstojećoj zimskoj sezoni.

Nakon zvaničnog početka primjene u Beču, Gracu i Lincu...sistem je pokazao "žuto".

Stepen zaraze kreće se od zelenog (nizak rizik), preko žutog i narandžastog do crvenog (visoki rizik).

Svaka boja nosi određene mjere u borbi protiv širenja zaraze, prenosi Hina.

Koja boja vlada u kojoj regiji zavisi od broja novozaraženih u razdoblju od sedam dana na 100.000 stanovnika, ali i o kriterijumima poput slobodnih kapaciteta u bolnicama, broja sprovedenih testiranja i mogućnosti praćenja lanca zaraze.

Gradonačelnik Linca Klaus Luger iz socijaldemokrata, koji su kritikovali uvođenje "korona-semafora", najavio je da zbog žute boje neće donositi nikakve posebne mjere.

"Iznenađeni smo i pomalo ogorčeni uvođenjem žute boje i nećemo uvoditi nikakve mjere", rekao je Luger.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober je objasnio da stepen "crveno" na "korona semaforu" ne znači automatski potpuni karantin, ali da isto tako stepen "zeleno" ne znači ukidanje, nego pridržavanje temeljnih mjera u borbi protiv širenja zaraze poput držanja razmaka i higijene.

Dnevni broj novozaraženih u Austriji poslednjih dana varira od 200 do 400.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.