U Novom Pazaru 55 odsto pacijenata ima antitijela
Foto: Tanjug

Spahić

U Novom Pazaru 55 odsto pacijenata ima antitijela

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je kako poslednja testiranja pacijenata na koronavirus u ovom gradu pokazuju da je 55 odsto onih sa IGG antitijelima.

On je radiju Sto plus rekao kako to ukazuje na mnogo onih koji su imali ovaj virus, ali bez ikakvih karakterističnih simptoma, prenosi Fonet.

"Ono sa čime se susrećemo poslednjih dana je i činjenica da je kod većine naših sugrađana kod kojih je serološki (brzi) test na koronavirus pokazao da su pozitivni, PCR test negativan. Tako smo prije nekoliko dana od 17 IGM pozitivnih na PCR testu imali samo jednog pozitivnog ili od šest IGM jednog ili nijednog pozitivnog", rekao je Spahić.

On je naglasio da se situacija redovno prati i da se svi IGM pozitivni pacijenti obavezno šalju i na PCR testiranje.

Spahić je istakao da su trenutno na ginekološkom odjeljenju izolovane dvije pacijentkinje.

"To su trenutno jedini izolovani pacijenti, koji čekaju rezultate PCR testa. Ranije je jedan pacijent bio izolovan na hirurškom odjeljenju, koji je po dobijanju pozitivnog PCR testa prebačen u kovid centar", rekao je Spahić.

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije, na infektivnom i internom odjeljenju Regionalnog kovid centra u Novom Pazaru smješteno je deset pacijenata, od kojih troje novoprimljenih čeka rezultate.

U četvrtak je jedan pacijent transportovan za Kragujevac, a u kovid ambulanti Doma zdravlja pregledana je 81 osoba, od kojih je 30 bilo kontrolnih, a 51 prvi pregled.

Urađeno je 46 brzih testova, od kojih je šest bilo IGM pozitivno, dok su se IGG antitijela pokazala kod 11 osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.