Danijela Jaćimović, foto: Printscreen

Jaćimović saopštila

"Buduća vlada mora se posvetiti ekonomiji, ali i Covid aspektu"

Buduća vlada mora se posvetiti ekonomiji, ali i Covid aspektu, odnosno kreiranju načina na koji će se živjeti u uslovima koronavirusa, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Danijela Jaćimović.

Ona je Radiju Crne Gore kazala da u svakoj izvršnoj vlasti treba da budu stručnjaci, zato i opravdava namjeru da se formira ekspertska vlada. Trebalo bi, prema njenim riječima, iskoristiti novu ponudu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o restrukturiranju duga.

Jaćimović smatra i da će Crnoj Gori biti neophodan još jedan rebalans budžeta, prenosi portal RTCG.

Ona je saopštila da je u postojećim ekonomskim uslovima neophodno što prije formirati vladu, koja će donositi odluke i rješavati probleme izazvane koronakrizom.

“Smatram da bez obzira koja vlada dođe, ona mora apsolutno i automatski da se pozabavi ekonomskim temama. Mi sebi ne možemo da priuštimo luksuz i idemo od početka i da zanemarimo sve što je realizovano do sada i što je planirano da se uradi”, rekla je Jaćimović.

Dosadašnja ekonomska politika je, prema njenim riječima, bila usklađena sa međunarodnim standardime, institucijama, kreditorima i investitorima, što bi trebalo da bude osnova za rad nove vlade. Osim toga, nova vlada treba da bude posvećena ekonomskom oporavku, zaštiti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

“Pored svih ovih ekonomskih postulata moraće da se bavi još jednim novim – Covid aspektom života i rada. Znači, već u prvim sedmicama vlada se mora posvetiti kreiranju načina na koji ćemo raditi i živjeti u narednim mjesecima”, saopštila je Jaćimović.

Ona je dodala da je koronakriza pokazala da je biznis pokretač sticanja kapitala stavljen u drugi plan, da je ojačala uloga eksperata i nauke. Zato i ne čudi, kako je navela, sadašnja namjera da buduća izvršna vlast bude ekspertska. Jaćimović je kazala da je pitanje modela da li će je činiti samo struka ili kombinacija političara i eksperata.

“Kada govorimo sa ekonomske strane, u svakoj vladi trebalo bi da resore ekonomije i finansija vode stručnjaci. To je osnov za vođenje kredibilnih ekonomskih politika koje će ulivati povjerenje građanima koji su izglasali izvršnu vlasti, ali i biti garant međunarodnim akterima sa kojima svaka vlada mora sarađivati”, podsjetila je Jaćimović.

Crnogorski dug, deficit, zbog krize dodatno je uvećan. Šansa je da se iskoristi nova ponuda MMF-a, a to je restrukturiranje javnog duga, odnosno otpis jednog dijela i konvertovanje preostalog.

“Ono što je veoma interesantno je da MMF, koji je do sada bio uobičajeni svjetski policajac i zahtjevao finansijsku strogoću, preporučuje da pomoć mora nastaviti da stiže bez obzira na uspješnost upravljanja dugom i da izvršne vlasti moraju pojačati pažnju da pomoć stigne do građana i biznisa da bi se sačuvala ekonomska supstanca, te da se manje bavi pitanjem servisiranja duga”, rekla je Jaćimović.

Ona smatra da će nakon formiranja vlade biti neophodan još jedan rebalans budžeta. Jaćimović je dodala da se nada da će se održati redovnost isplate zarada, penzija i socijale, kao i da ne bi valjalo da bude njihovog smanjenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.