Pokrenuti postupci povodom dešavanja u Pljevljima i Beranama, veliki odziv šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati
Siniša Bjeković

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Pokrenuti postupci povodom dešavanja u Pljevljima i Beranama, veliki odziv šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković pokrenuo je postupke po službenoj dužnosti u vezi sa vjerski i nacionalno motivisanim incidentima u Pljevljima i Beranama i na taj način ispratiće postupanje nadležnih organa ovim povodom.

Bjeković je razgovarao danas telefonskim putem sa glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem o aktuelnoj situaciji povodom napada na imovinu islamske zajednice i ostalih neprimjerenih nacionalističkih incideneta u tom gradu.

Ombudsman je iskazao očekivanje da će efikasno otkrivanje i procesuiranje odgovornih biti najsnažnija poruka da za ovakve neprihvatljive incidente ne može i neće biti tolerancije.

Imam Kadribašić nada se da će situacija biti što prije relaksirana, zahvaljujući velikom interesovanju i uključenosti brojnih subjekata.

"Nadam se da ovako masovan angažman i odziv brojnih organizacija i institucija šalju jasan signal da se ovakve scene neće tolerisati u Crnoj Gori“, rekao je on.

Nastavljajući ustanovljenu dobru saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave u Beranama, Ombudsman je pozvao predsjednika opštine Dragoslava Šćekića i u neposrednom razgovoru razmijenjene su informacije o aktuelnim događajima, naročito povodom napada na Vakufsku kuću.

"Zaključili smo da bez mirnog suživota, tolerancije, zajedničkih inicijatva na planu stabilizacije prilika u Crnoj Gori nema ni valorizacije rezultata izbora niti bilo kakve društvene inicijative. U tom smislu saglasni smo da je neophodno što prije preuzeti mjere na otkrivanju počinilaca i naravno na sankcionisanju ovih lica“, navodi Bjeković.

Šćekić je iskazao uvjerenje i potrebu da Berane budu ono što jesu multietnički i multikonfesionalni grad, navodeći da nedjela kojima je cilj destabilizacija prilika u opštini – ne mogu proći.

S tim u vezi Ombudsman je Šćekića upoznao da su pokrenuti postupci po službenoj dužnosti zbog dešavanja u Pljevljima i Beranama, u nadi da će aktivnosti koje sprovode nadležni dati rezultate i tako uvjeriti sve one koji žive i rade u Crnoj Gori, odnosno koji za nju vezuju svoju budućnost – da za pokušaje destabilizacije neće biti tolerancije i relativizacije odgovornosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.