Farmaceutske kompanije testiraju vakcine protiv korone na odraslim osobama
Ilustracija

Sanofi i Glaksosmitklajn

Farmaceutske kompanije testiraju vakcine protiv korone na odraslim osobama

Farmaceutske kompanije Sanofi i Glaksosmitklajn saopštile su da počinju probe potencijalne vakcine za Kovid-19 na odraslim osobama posle pozitivnih rezultata na predkliničkom testiranju.

Kompanije su navele da planiraju da testiraju vakcinu na 440 odraslih osoba u 11 gradova SAD, a prvi rezultati očekuju se početkom decembra. 

Ukoliko ti testovi budu uspješni, kompanije planiraju da počnu testiranje na veliko kasnije istog mjeseca. Kako navode, planiraju da traže regulatorna odobrenja za vakcinu početkom 2021. ako to podrže podaci sa testiranja, prenosi Beta.

Dvije kompanije su u julu najavile planove da sarađuju sa američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina, uz opciju da vlada nabavi do 500 miliona dodatnih doza u budućnosti.

Britanska vlada se dogovorila da će kupiti do 60 miliona doza vakcina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.