Niže cijene proizvoda i usluga lične potrošnje
Ilustracija

Monstat

Niže cijene proizvoda i usluga lične potrošnje

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su u odnosu na jun u prosjeku bile niže 0,3 odsto, pokazuju podaci Monstata.

“Potrošačke cijene su u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile niže 0,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena odjeće, cipela i ostale obuće, povrća, mlijeka, sira i jaja, voća i opreme za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu je, u odnosu na jun, zabilježen pad cijena u grupama odjeća i obuća 3,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto i komunikacije i hoteli i restorani po 0,2 odsto.

“Rast cijena je zabilježen je kod prevoza 1,5 odsto i alkoholnih pića i duvana 0,1 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale”, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.