Švajcarski naučnici najavili brzi test na koronavirus: Rezultati nalaza gotovi za 15 minuta
Ilustracija

Švajcarski naučnici najavili brzi test na koronavirus: Rezultati nalaza gotovi za 15 minuta

Švajcarska farmaceutska kompanija "Roche" objavila je da će do kraja septembra pustiti na tržište brzi test za otkrivanje virusa korona koji će rezultate davati za 15 minuta.

Test na antigene virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju kovida, u kojoj je od kraja decembra širom svijeta umrlo više od 851.000 hiljada ljudi, biće dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Evropske unije.

No, "Roche" želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

"Svaki mjesec biće dostupno 40 miliona brzih testova na SARS-CoV-2. Taj kapacitet će se i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sistema u cijelom svijetu", saopšteno je iz kompanije "Roche", preonosi Faktor.ba.

Puštanje testa na tržište mora se provesti u saradnji sa južnokorejskom kompanijom "SD Biosensor Inc", koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a sa kojom "Roche" ima ugovor o distribuciji u svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.