Ministarstvo ekonomije odobrilo subvencije za 1,46 hiljada preduzeća a 6,1 hiljadu zaposlenih

Ministarstvo ekonomije je u utorak, prvog dana dostavljanja zahtjeva za subvencije avgustovskih zarada, odobrilo subvencije za 1,46 hiljada preduzeća sa 6,1 hiljadu zaposlenih.

Kako se navodi na Tviter nalogu Ministarstva, prvog dana je obrađeno 85 odsto od ukupno 1,75 hiljada primljenih prijava.

“Ukupan iznos koji se odnosi na odobrene subvencije je 1,2 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Prijave za subvencije avgustovskih zarada počele su od utorka.

Program za subvencionisanje zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, počeo je da se realizuje 1. avgusta, za julske zarade, u okviru trećeg seta mjera podrške privredi.

Za taj Program je do kraja godine opredijeljen iznos od 18 miliona eura za zarade zaposlenih kroz subvencije, za 25 hiljada zaposlenih, odnosno za 3,5 hiljada preduzeća.

Subvencije su omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, onima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina.

Zahtjevi za subvencije se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU), https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.