Policajci u Los Anđelesu ubili Afroamerikanca
Foto: Profimedia

Ustrijeljen s više od 20 metaka u leđa

Policajci u Los Anđelesu ubili Afroamerikanca

Policajci u Los Anđelesu ubili su afroameričkog biciklistu Dižona Kizija. To je poslednje u nizu policijskih ubistava Afroamerikanaca, a šerifova kancelarija i advokat porodice žrtve dali su protivriječna objašnjenja incidenta.

Dvadesetdevetogodišnji biciklista ustreljen je s više od 20 metaka u leđa nakon što su ga dvojica policajaca pokušala zaustaviti zbog saobraćajnog prekršaja, rekao je Bendžamin Kramp, advokat porodice.

Kancelarija šerifa u Los Anđelesu tvrdi da je u Kizija ispaljeno manje od 20 metaka, prenosi Rojters.

Ubistvo je ponovo pokrenulo proteste u gradu zbog policijske brutalnosti nad crncima širom zemlje.

Kizzee se u ponedjeljak poslepodne vozio biciklom u okrugu Vestmont kada su ga zaustavila dvojica policajaca koja su se vozila uz njega.

Bacio je bicikl i počeo da bježi, a policajci su za njim potrčali, rekao je šerifov portparol Brendon Din.

Kizzee je potom jednog od njih udario u lice i odbacio hrpu odjeće koju je nosio. Policajci tvrde da je među odjećom bio pištolj i obojica su zapucali u Kizija, kažu u kancelariji.

Din je rekao da ne zna kakav je prekršaj Kizi napravio i utvrdio da je u njega ispaljeno manje od 20 metaka.

Nije želio da odgovara na pitanja o pojedinostima pucnjave, niti koji je status policajaca uključenih u incident.

No, Kramp, advokat specijalizovan za ljudska prava i zastupnik žrtava policijskog nasilja, na Tviteru je napisao: "Kažu da je bježao, odbacio odjeću i pištolj. Nije ga uzeo, a policajci su ga ustrijelili više od 20 puta i takvoga ga satima ostavili".

Bijesni protestanti su se u ponedjeljak uveče suočili s policajcima pred šerifovom kancelarijom, a najavljena je i protestna povorka od mjesta pucnjave do šerifove kancelarije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.