EU danas revidira 'zelenu listu'
foto:Shutterstock

EU danas revidira 'zelenu listu'

Ambasadori zemalja članica EU danas će na sastanku u Briselu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mjera.

Prema predviđenim kriterijumima Savjeta EU broj inficiranih na 100.000 stanovnika bi trebalo da bude oko 16 odnosno ispod 25 oboljelih.

Kao traženi kriterijum, prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma, uzima se epidemiološka situacija u poslednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU, podsjeća Tanjug.

Crna Gora i Srbija su se 1. jula našle na listi trećih zemlja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već istog mjeseca.

Na listi zemalja van EU čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljna principal reciprociteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.