Đukanović: Ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da ga incidenti u Crnoj Gori ne iznenađuju, i da su u njoj, kao i u regionu suprostavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne, i nacionalistički sa druge strane, koji je sada probuđen novim tokovima.

On je u intervjuu za Newsmax Adria kazao je da incidenti nijesu nikoga iznenadili, a slavlje još manje.

„Razloga za slavlje pobjednika uvijek ima, ali to slavlje uvijek podrazumijeva civilizovan odnos prema drugim građanima i prema očuvanju stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć vidjeli jedan izliv netolerancije, agresije i primitivizma. Pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović.

On je, kako prenosi portal Antena M, rekao da su, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, konfrontirana dva pogleda na budućnost.

Prema riječima Đukanovića, jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, „koji naše zemlje vidi u Evropskoj uniji i u evropskom i evroatlanskom sistemu vrijednosti“.

„Nasuprot tome imamo vrlo živahan onaj nacionalizam iz devedesetih godina koji je u novim okolnostima, nekim novim podsticajima probuđen i koji očekuje da okrene točak istorije unatrag, ali mislim da to ne može”, kazao je Đukanović.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti i dalje je uvjeren da on nije greška.

"Kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran sam da se to pitanje sada ili u dogledno vrijeme mora riješiti", ocijenio je Đukanović.

Vlada premijera Markovića je bila posvećena jačanju vladavine prava i u toj oblasti ostvarila ozbiljan napredak.

"Ne može biti članica NATO-a zemlja koja nema zadovoljavajuću vladavinu prava.Nijesmo mi tamo dospjeli zahvaljujući prečicama, ili tome što nam je neko progledao kroz prste.Crna Gora je napravila ozbiljne iskorake, ali svakako ima još dosta da se uradi", poručio je Đukanović.

Đukanović je kazao da je, od decembra i donošenja Zakona u parlamentu, prisutna jaka medijsko-politička agresija iz Srbije, u kojoj je učestvovao i predsjednik te države Aleksandar Vučić.

"I podrška koju je Vučić davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, kroz česte prijeme podrške svih vrsta tih aktera političkog života u Crnoj Gori. Predsjednik Vučić i aktuelna državna politika Srbije pokazala je dvije problematične intencije: prvo, da se miješa u unutrašnje stvari drugih država, a drugo da se miješaju na način da pokušaju da relativizuju politiku velisrpskog nacionalizna u našem regionu", ocijenio je Đukanović.

Pokušaj rješavanja srpskog pitanja po mjeri Beograda jeste, po riječima Đukanovića, pokušaj izmjene karaktera države Crne Gore.

"To je ona ponuda koja se Crnoj Gori pokušava nametnuti svih ovih godina, da umjesto građanske države i multietničkog društva bude srpska država, da se konačno Crnogorci osvijeste da oni nisu nikakva nacija nego komunistička izmišljotina te da je CG druga srpska država. To su te teorije koje žive duboko u strukturama balkanskog društva i koje svaku nepažnju međunarodne politike iskoriste da isplivaju na površinu i koje su veoma opasno po stabilnost regiona", kazao je Đukanović.

"Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slijepcu jasno, je bila da pokuša da promjenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala dio planiranog srpskog "sveta" u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice", poručio je Đukanović i na pitanje hoće li se to dogoditi odgovorio:

"Neće se to dogoditi, nemojte da zebete. Izborni rezultati se mijenjaju iz jednog u drugi ciklus, kao što ni mi u vremenu pobjeda nijesmo posezali za pokušajem radikalnog nametanja rješenja u koje smo vjerovali. ", kazao je on i dodao da su i 2006. vjerovali da Crnoj Gori pripada pravo da obnovi svoju crkvu i nijesmo to radili nasilno već "vjerovali d abi rješenje tog pitanja moglo da pomogne da se krene u prevazilaženje jedne duboke društvene podjele koja je u Crnoj Gori upravo unutar pravoslavnog bića".

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade, on je rekao da vjeruje da će se uskoro vidjeti rasplet.

“Da ćemo od onih koji će raspolagati sa 41 mandatom u parlamentu dobiti ponudu za formiranje Vlade. Ja sada ne želim da nagađam”, kazao je Đukanović.

Upitan da li su stranke koje će imati 41 mandat u parlamentu tri opozicione, on je rekao da za sada postoji takva najava.

“Vidjećemo. Za sada imamo takvu najavu. Dosta su udaljeni njihovi programi”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će on pokušati da utiče, on je rekao neće.

“Ne. Zašto bi. Ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene Demokratsku partiju socijalista. Gdje ću biti ja – ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stanovišta. Uvjeren da je Crnoj Gori obnovljena nezavisnost donijela brojne benefite, uvjeren u to da CG ne smije dozvoliti da bude ni nacionalna ni teokratska država već da mora ostati građanska i multietnička demokratij. Put usvajanja evropskog sistema vrijednosti je jedini put koji Crnoj Gori i Balkanu može donijeti ubrzani ekonomski i demokratski razvoj i mjesto koje nam pripada u porodici razvijenih evropskih naroda i država sa ostvarenim evropskim standardom za sve naše građane. ”, kazao je Đukanović.

Upitan da li je umoran nakon 30 godina Đukanović kaže da nije.

"Posao je iscrpljujući ali je veoma inspirativno i zahvalno boriti se za prave ideje i uvijek je više nego dovoljno podsticaja da iz ove ili one pozicije pomognete svojoj državi i narodu. Lakše je to činiti kada ste na vlasti ali to nije jedini uslov da biste bili djelotvoran kada su u pitanju nacionalni interesi."

Upitan gdje će Crna Gora biti 2025. godine Đukanović je kazao da vjeruje i dalje da može biti na vratima EU.

" Vjerujem da su četiri godine dovoljan period da se sva otvorena poglavlja ispregovaraju i zatvore i vjerujem da je Crna Gora interno spremna za članstvo. Kada će formalizovati članstvo ne zavisi samo od nje već i od spremnosti EU da prihvati nove članice".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.