Milioni djece se vratili u školske klupe, bojazan od širenja pandemije
Ilustracija

Nakon šest mjeseci

Milioni djece se vratili u školske klupe, bojazan od širenja pandemije

Milioni učenika Francuske, Belgije, Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja u utorak se vratilo u škole, koje su morale da se potpuno reorganizuju kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Učenici nisu zatekli škole kakve su ranije bile s obzirom na zdravstvene mjere koje su ove godine uvedene.

Organizovanje nastave u manjim grupama kao što je slučaj u Grčkoj, Srbiji ili u Bosni, dolazak u različitim terminima ili različitim danima, kao što je u Velikoj Britaniji kako bi se izbjegle gužve u javnom prevozu, skraćeni časovi, obavezne maske za djecu stariju od 11,12 godina, prenosi Beta.

Iako je gotovo svuda u Evropi broj zaraženih ponovo počeo da se povećava, vlasti žele da po svaku cijenu spriječe da škole postanu leglo epidemije koronavirusa.

U Francuskoj je u utorak krenulo u školu 12,4 miliona učenika svih razreda, a vlada se nada "što je moguće normalnijem" početku školske godine, uz poštovanje veoma preciznih uputstava, poput obaveznog nošenja maski za nastavnike i učenike starije od 11 godina, uključujući i na otvorenom.

U nekim zemljama, deca će naizmjenično izlaziti napolje kako bi se izbjegle gužve po hodnicima. To je slučaj u Grčkoj, gdje bi početak školske godine, planiran za 7. septembar, mogao da bude pomjeren.

U Velikoj Britaniji se roditeljima ne savjetuje zadržavanje u školi, a u Londonu saobraćaju autobusi specijalizovani samo za prevoz učenika. Vlasti takođe podstiču djecu da do škole idu pješke ili biciklom.

skola

Foto: Reuters

Španski premijer Pedro Sančes je ocijenio da su škole sigurnije od drugih mjesta, iako ne postoji nulti rizik od epidemije. Škola počinje između 4. i 15. septembra, u zavisnosti od regiona zemlje, a djeca već starija od šest godina moraće da nose maske sve vrijeme.

Učenici u Belgiji su se takođe vratili u školske klupe, a premijerka Sofi Vilmes smatra da je veoma važno da djeca mogu da nastave sa "normalnim školskim životom ili normalnim koliko je to moguće".

Britanska vlada smatra da su dobrobiti povratka u školu značajniji od potencijalnih rizika, a premijer Boris Džonson danima nastoji da u to uvjeri i djecu i roditelje.

U Italiji školska godina počinje 14. septembra i izaziva veliku zabrinutost, tako da su tri regiona na jugu zemlje pomerila za kraj septembra početak nastave. Predviđene su sve mjere od distanciranja, nošenja maski do dolaska u školu u različito vrijeme, a vlada je kupila dva i po miliona individualnih klupa kako bi se garantovala bezbijedna udaljenost među učenicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.