Zlatko Vujović

Vujović

"Biće komplikovano ako se ne podrži tehnička vlada"

Treba sačekati da vidimo konačne rezultate izbore, nije lako napraviti Vladu. Treba vidjeti da li postoji podrška u opoziciji da se podrži ideja oko formiranja ekspertske tehničke vlade. Ako se ne podrži tehnička vlada onda će biti komplikovano, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ politički analitičar Zlatko Vujović

Vujović je rekao da očekuje da će DPS prihvatiti rezultate i poraz izbora.

"Mislim da je DPS napravio katastrofalan potez sa svim pitanjima oko Budve. To je bilo nelogično i neobjašnjivo. Isprovocirali su građane“, rekao je Vujović.

Vujović je rekao da s obzirom na tenzije da je prijatno iznenađen kako su protekli izbori.

"Devedeset dana je ustavni rok da se formira vlast. Ako se ne bude formirala Vlada, onda brzo idemo na parlamentarne izbore", naglasio je Vujović.

Vujović smatra da što se tiče promjene rezultate izbora one se mogu jedino desiti kod dvije liste SDP-a za koje misle da će ući u parlament i i kod HGI za koju smatraju da neće ući u parlament. To ostaje otvorena opcija, rekao je Vujović..

Vujoović je gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a,  ocijenio je da je izborni rezultat opozicione liste, posljedica djelovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je, kako je istakao, izašla na izbore i vodila terensku kampanju.

"Lista koju je predvodio Zdravko Krivokapić rezultat je SPC. Nije se desilo nešto dramatično. Ukupan broj partija u opoziciji koje su bliske i podržavale litije je nekoliko procenata veći. Bila je snažna homogenizacija. SPC je uspjela da nekih dva, tri posto dodatno da izvede na izbore, kad govorimo bilo o apstentima ili onima koji su glasali za DPS",  rekao je Vujović.

On je istakao da rezultat jučerašnjih izbora predstavlja nezadovoljstvo građana onim što se dešavalo u našoj zemlji u posljednje četiri godine.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je uticao na to da, kako je pojasnio, SPC uloži svoje resurse i da prosrpsko biračko tijelo ima svog lidera, što oni inače nijesu imali.

"To je uticalo na nekolika procenta, ali je prije svega uticalo socijalno i ekonomsko nezadovljstvo u zemlji. Mislim da je to skuplje koštalo DPS nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti", istakao je Vujović.

Kad je riječ o identitetskim pitanjima, smatra Vujović, desila su se pomjeranja unutar blokova.

"Kad govorimo o čisto suverenističkim strankama imamo nekih oko 54 posto, pri tome kad bi se uslovno uzela, to ne bi bila tačna procjena da stavimo Demokrate u partiju koju glasaju isključivo prosrpski igrači. Tamo je značajan broj suverenističkih glasova. Tako da vi imate sa aspekta tog pitanja jasno da se nije desila promjena u odnosu prema državi, ali jeste prema onima koji su vršili vlast",  rekao je Vujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.