Evropska unija kupuje dvije milijardi doza vakcina protiv koronavirusa
Ilustracija

Vrijednost nabavke 400 miliona eura

Evropska unija kupuje dvije milijardi doza vakcina protiv koronavirusa

Evropska komisija će izdvojiti 400 milona eura u okviru međunarodnog mehanizma Kovaks za pomoć u kupovini i isporuci doza budućih vakcina protiv koronavirusa za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, najvljeno je u Briselu.

Projekat Kovaks, koji zajedno vode Gavi, Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i SZO, za cilj ima da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina protiv koronavirusa, ali i da garantuje pošten i ravnopravan pristup za svaku zemlju svijeta, prenosi Tanjug.

"Nećemo biti sigurni dok svi, bilo u Evropi ili u svijetu, ne budu sigurni. Potrebna nam je globalna solidarnost. Doprinos Evropske komisije Kovaksu dovodi nas korak bliže ovom cilju", izjavila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Projekat Kovaks, kao mehanizam osiguranja za zemlje zabrinute za obezbijeđivanje pristupa vakcinama, ali i za proizvođače, želi da kupi dvije milijarde doza do kraja 2021. godine, pregovarajući sa različitim dobavljačima koji pokrivaju različite naučne tehnologije, vrijeme isporuke i cijene, navode u Briselu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.