Tinejdžer progutao iglu za šivenje, doktori je pronašli u srcu
Foto: Screenshot

Tinejdžer progutao iglu za šivenje, doktori je pronašli u srcu

Tinejdžer je progutao iglu za šivenje dok je ušivao svoju odjeću, a nekim čudom nije ni primijetio.

Nekoliko dana kasnije doktori su je pronašli na neobičnom mjestu - njegovom srcu.

Sedamnaestogodišnjak se javio u urgentni centar nakon što je osjetio bolove u grudima. Ljekarski izvještaj objavljen 29. jula u časopisu za hitnu medicinu navodi da je pacijent osjećao oštar bol, koji se širio kroz leđa i pojačavao se tokom ležanja ili kada bi duboko udahnuo, prenosi RTS.

Rezultat elektrokardiograma bio je abnormalan i doktori su pomislili da je riječ o perimiokarditisu - upali srčanog mišića i okolne membrane. Laboratorijski testovi pokazali su da pacijent u krvi ima povišene nivoe proteina koji ukazuju na povredu srca.

Skeniranjem srca primjećen je linearno metalno strane tijelo u srcu. Predmet je bio oko 3,5 centimetra dugačak i virio je iz donjeg dijela desne komore srca, koja pumpa krv u pluća.

Tinejdžer je isprva rekao doktorima da nije progutao nikakva strana tijela, ali je kasnije otkrio da je zašivao nešto na odjeći, a da je obično držao igle ustima. Ipak, i dalje je tvrdio da uopšte nije bio svjestan da je progutao jednu.

Doktori su uspjeli da mu tokom operacije odstrane predmet i zaista se radilo o šivaćoj igli, koja je, kako vjeruju, kroz gastrointestinalni trakt stigla do srca, rekao je za portal Lajv sajens Boni Metjus, koji je asistent profesora na odjeljenju za pedijatriju u Medicinskom centru u Vorčesteru u Masačusetsu.

Strana tijela su i ranije pronalažena u srcu, ali veoma rijetko.

U Kini su doktori 2016. godine imali slučaj 48-godišnje žene koja je doživjela infarkt nakon što je igla probila grudi i zastala u srcu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.