"Crnu Goru čeka vrijeme velike neizvjesnosti bez obzira ko formira vlast"

Filipović: Energija litija najviše doprinijela pobjedi opozicije na izborima

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je da, nakon parlamentarnih izbora, Crnu Goru čeka vrijeme velike neizvjesnosti bez obzira ko bude formirao vlast, dok analitičar Ljubo Filipović ocenjuje da može da bude opasno "skretanje sa spoljno-političkog kursa Crna Gore koje stoji kao mogućnost".

"Teško je povjerovati da će Milo Đukanović i njegova stranka posle 30 godina da ode u opoziciju. Ukoliko rezultati budu validni nadajmo se da će biti priznati od strane vladajućeg režima i da neće izazvati nove tenzije. Crnu Goru čeka vrijeme velike neizvjesnosti, bez obzira ko formirao vlast", smatra Popov.

Prema njegovom mišljenju, ako vlast formira DPS samo bi se "pojačali protesti", a ako to bude opozicija moraće da se suoči sa nizom problema, prenosi N1.

"Jedan je saniranje Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Ali se može desiti pokretanje pitanja odgovornosti dosadašnje vlasti, a treba imati u vidu da je Đukanović i dalje predsjednik države", navodi Popov.

Kao "ogroman problem" sa kojim se mora suočiti nova vlast Popov ističe i pitanje "urušene privrede".

Filipović ističe da u opoziciji postoje velike ideološke razlike.

"Imate Građanski pokret URA koji je pro-NATO i pro-EU partija, a sa druge strane Demokratski front koji je konglomerat ekstremno desnih, klerikalnih partija", navodi Filipović.

Riječ je, dodaje Filipović, o potpunoj promjeni paradigme i ocjenjuje da može da bude opasno skretanje sa spoljno-političkog kursa Crna Gore "koje stoji kao mogućnost".

"Ako ne sada, a onda nakon te dvije godine najavljene prelazne vlasti", kaže Filipović.

Popov vidi najavu "ekspertske vlade" kao jedino rješenje koje ne bi izazvalo turbulencije unutar Crne Gore.

"Jer ako bi samo Demokratski front diktirao politiku buduće vlade onda bi to potpuno iščašilo Crnu Goru iz sadašnjeg trenda evropskih integracija. Ekspertska vlada bi mogla da otkloni ideološke neusglasice", smatra Popov.

Ako bi, kaže Filipović, nakon tranzicionog perioda Demokratski front, "koji je pod velikim uticajem Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji", sam vladao, onda bi došlo do "velikog poremećaja" u regionalnoj politici.

"Ovo je sinoć prije svega pobjeda crkve, ne toliko opozicije. Energija litija je najviše doprinijela pobjedi opozicije na izborima. Crkva će imati svoja očekivanja kada je u pitanju nova vlast", zaključio je Filipović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.