Popunjenost u hotelima 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu
Ilustracija

Nacionalna turistička organizacija

Popunjenost u hotelima 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Otvaranje granica za države Zapadnog Balkana već je osjetno uticalo na povećanje turističkog prometa.

Kako su Pobjedi kazali iz Nacionalne turističke organizacije, popunjenost u hotelima je 42 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine. Najave su sada dobre, ali kako su Pobjedi kazali hotelijeri sve zavisi od zdravstvene situacije i uslova prelaska granice.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje Nacionalna turistička organizacija obrađuje svakog petka, iz nedjelje u nedjelju evidentan je rast broja turista.

“Od 14. avgusta turistički promet bio je na nivou od 11 odsto (oko 22.000 turista) ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u petak u Crnoj Gori boravilo blizu 29.000 turista što je 20 odsto ostvarenog turistickog prometa u odnosu na uporedni prošlogodišnji period”, kazali su iz NTO CG.

U hotelskoj grupi ,,Montenegro stars“ koja je ove godine otvorila svoja dva najveća hotela, Splendid rizort i hotel Montenegro bič resort, svi kapaciteti su popunjeni do kraja mjeseca. Koncentrisali su se ne region i to im je dalo rezultate.

Suvlasnik ove hotelske grupe Žarko Radulovic kazao je Pobjedi da ako se ovako nastavi da možemo očekivati dobru postezonu.

Kako je naveo, u njegovim hotelima je najviše gostiju iz Bosne i Hercegovine, zatim Rusa koji dolaze preko Istanbula, i manje individualaca iz Zapadne Evrope koji su došli svojim vozilom.

“Bjelorusija i Ukrajina su produžili letove za Crnu Goru do 15. oktobra, pa je očekivati da ćemo imati nešto od postsezone. Rusi se još ne ,,otvaraju“, ne znam iz kojeg razloga. Ukoliko bi ukinuli PCR testove značajno bi se povećao broj turista iz Srbije”, kazao je Radulović.

I hotel Regent Porto Montenegro bilježi 50 odsto popunjenosti tokom avgusta što je više nego prethodnih mjeseci. Domaćin je ovog ljeta dominantno turistima iz regiona, Ukrajine i Bjelorusije, odnosno gostima iz zemalja kojima je moguć neometan ulazak i izlazak iz Crne Gore.

Kako je kazala Pobjedi marketing – menadžerka hotela Regent Porto Montenegro Elena Ljiljanić, uspostavljanje redovnih avionskih linija između pomenutih zemalja i Crne Gore uticalo je na brojnost gostiju sa ovih tržišta.

“Visok procenat popunjenosti tokom avgusta rezultat su kontinuiranog monitoringa odluka i mjera na regionalnom i međunarodnom nivou koje se odnose na putovanja te prilagođavanja ponuda aktuelnoj situaciji”, kazala je Ljiljanić.

Ona podsjeća da su na regionalnom tržištu pristupili ponudom „Luksuz na vašem pragu“ koja obuhvata 50 odsto popusta na rezervacije smještajnih kapaciteta, dok su međunarodnom tržištu pristupili ponudama koje uključuju brojne benefite poput rentakar vozila u slučaju rezervacije rezidencije.

“Trenutna popunjenost hotela od 50 odsto je rezultat dosadašnjeg rada, reputacije i prilagođavanje ponuda aktuelnoj stiuaciji. Pomno motrimo najave koje se odnose na dalje otvaranje granica i uspostavljanje avionskih linija sa ostalim državama odakle putnici biraju Crnu Goru kao destinaciju za odmor tokom i van sezone”, kazala je Ljiljanić.

Kada je riječ o postsezoni, kako je navela, okosnica čitave godine je regionalno tržište, te se to ni ove jeseni i zime neće promijeniti.

“Aktivni smo na domaćem tržištu a što se tiče inostranih tržišta, nadamo se pojednostavljenju procedura za ulazak u našu zemlju, ponovno uspostavljanje međunarodnih avio linija te poboljšanju trenutne epidemiološke situacije. U toku svih aktivnosti tokom i nakon pandemije, apsolutni prioritet je sigurnost gostiju te spremno poštujemo sve propisane i preporucene mjere u cilju zaštite zdravlja gostiju, posjetilaca i zaposlenih te se radujemo daljem pozicioniranju Crne Gore kao sigurne destinacije za odmor”, zaključuje Ljiljanić.

U Hotelskoj grupi ,,Budvanska rivijera“ najave za dolazak gostiju iz Srbije su dobre i ovih dana bilježe znatan broj dolazaka gostiju sa ovog tržišta.

“U saradnji sa nacionalnom avio-kompanijom Montenegro erlajnz pripremili smo specijalne pakete za goste iz Srbije u okviru kojih su obezbijeđene povoljne cijene avionskih karata i boravka u našim hotelima”, kazala je Pobjedi portparolka HG ,,Budvanska rivijera“ Jelena Kaluđerović.

Kako ističe, prema sadašnjim najavama za naredni period koje imaju, vjeruju da će postsezona u septembru i oktobru donijeti dobre rezultate, kako za Hotelsku grupu Budvanska rivijera tako i za Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Osjetni porast gostiju iz Bosne i Hercegovine bio je ovih dana i u hercegnovskom hotelu Lighthouse. Kako je Pobjedi kazao izvršni direktor ovog hotela Jovan Vukalović, najave su i ohrabrujuće, ali “sve zavisi od opšte zdravstvene situacije kao i od uslova prelaska granice“.

“Nakon otvaranja granice sa BiH osjetno je porastao broj gostiju u hotelu pa se ta popunjenost kretala i preko 50 odsto”, kazao je Vukalović.

Kako je dodao, najave sa ovih tržišta su izuzetno dobre.

“U prethodnom periodu održavali smo stalnu komunikaciju sa partnerima sa kojima imamo višegodišnju saradnju, upoznali ih sa novim mjerama, ali zavisiće u najvećoj mjeri od avio linija kada je u pitanju tržište Rusije i od relaksiranja režima prelaska granice kada je u pitanju tržište Srbije”, procjenjuje Vukalović.

Kada je u pitanju spas sezone, smatra da bi se to moglo dogoditi donekle.

“Mišljenja sam naročito ukoliko bi se stvorili uslovi da se gostima iz Srbije dozvoli da prelaze granicu pod istim uslovima kao i gosti iz BiH, da bi se nešto moglo očekivati i spasiti donekle sezona”, kazao je Vukalović.

U Budvi najviše gostiju iz BiH

Kako je Pobjedi kazala Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budva, od kada su otvorene granice za region na teritoriji Budvanske rivijere je otvoreno 65 hotela.

Primjetno je povećanje broja gostiju iz Srbije, koje se mjeri u hiljadama, dok su gosti iz Bosne i Hercegovine sa olakšanim uslovima za dolazak turista stabilno dobri tokom cijelog jula i avgusta.

“U avgustu su čak po broju dolazaka i broju noćenja na prvom mjestu. Tokom posljednjih par sedmica je primjetan i porast broja dolazaka turista iz Albanije i Kosova. Prema posljednjim podacima koje dobijamo od budvanske turističke privrede, trenutno najbrojniji gosti u hotelima su iz Bosne i Hercegovine, slijede Ukrajina, Bjelorusija i Srbija”, kazala je Kotarac.

Ona navodi podatak i da je broj inostranih gostiju u hotelima ove sedmice veći za 5.700 u odnosu na domace goste.

 

Pobjeda 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.