Turska: Grčko širenje morskih granica vodi do rata
Ilustracija

Upozorenja od strane visokog zvaničnika

Turska: Grčko širenje morskih granica vodi do rata

Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio bi povod za rat, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja", rekao je Čavusoglu, javlja Dejli Sabah, prenosi Tanjug.

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis prošle sedmice objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru, prema Italiji, biti proširene sa šest na 12 milja.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale.

Grčka i Turska, obije članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje u istočnom Sredozemlju, za koje se vjeruje da je bogato naftom i gasom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.