CDT:  U Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja
Foto: PR Centar

Izbori u Crnoj Gori

CDT: U Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja

U Crnoj Gori su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za parlamentarne i lokalne izbore u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Građani će glasati od sedam do 20 sati, a glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), u Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

Iz Državne izborne komisije(DIK)saopšteno je da je na parlamentarnim i lokalnim izborima u pet opština u Crnoj Gori do 13 sati glasalo 278.151 birač ili 51,51 odsto.

CDT je objavio da se na više biračkih mjesta i dalje vrši fotografisanje glasačkih listića.

U neposrednoj blizini BM br. 14 u Ulcinju uočen je izborni štab iz koga se vodi evidencija birača. Ispred BM br. 22 u Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja i komuniciraju s pojedinim biračima, saopštio je CDT.

Na BM br. 10 u Gusinju jedan birač glasao u majici sa simbolima liste koja učestvuje na izborima. Birački odbor nije reagovao. Zakonom je propisano da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka  i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača - ističu iz CDTa.

Na BM br. 26A u Podgorici, jedan od članova biračkog odbora tražio je birački spisak da bi provjerio ko je glasao, a ko nije. Podsjećamo, članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno je na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima - navode iz Cdta.

Na BM br. 5 u Gusinju uočeno je fotografisanje glasačkih listića, na koje birački odbor nije reagovao.  

Na BM br. 82 u Podgorici, glasač je slikao svoj listić, ali on nije poništen već je ubačen u kutiju. 

Na BM br. 5 u Nikšiću glasno se izgovaraju imena birača.  

Na BM br. 14 u Ulcinju se ne poštuju epidemiološke mjere – ne vrši se dezinfekcija ruku na ulazu, birački odbor nepravilno nosi maske, birači ulaze bez maski i kasnije im ih daju članovi biračkog odbora. 

Na BM br. 15 u Baru, takođe se ne poštuju mjere – ne dezinfikuju se ruke, ne poštuje distanca u redu pred biračkim mjestom, glasači ulaze bez maske, i članovi biračkog odbora ih nepravilno nose, javlja CDT.

Na BM br. 33 u Bijelom Polju ne poštuje se fizička distanca tokom glasanja. 

Na BM  br. 128 i br. 9 u Tuzima ne poštuju se mjere koje se odnose na nošenje maski i održavanje distance.  

Odobreni zahtjevi za glasanje putem pisma 

Birački odbori su odobrili oko 13 600 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko  2,5% od ukupnog broja upisanih birača. 

Na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma je glasalo 10 134 birača. To pravo je 2012. iskoristilo 15 290 birača, a 2009. godine 15 192 birača, saopšteno je iz CDT-a.

CeMI je konstatovao da na više biračkih mjesta birači ne spuštaju maske radi potvrde vizuelne identifikacije.

U Ulcinju BM 12 OŠ "Pistula" - Birački odbor ne dozvoljava praćenje izbornog procesa od strane ovlašćenog posmatrača CeMI -ja. Na ovaj način je povrijeđena odredba člana 111 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Posmatrač CeMi-ja je u Danilovgradu na biračkom mjestu 4 OŠ "Vuko Jovović" zabilježio nepravilnost kada je glasač fotografisao glasački listić, čime je prekršio tajnost glasanja iz člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

" Iako je obaviješten da to nije dozvoljeno, ubacio je glasački listić u glasačku kutiju", saopšteno je iz CeMI-ja.

Glasač je na biračkom mjestu 66-A, Cijevna komerc južna strana donio otvoreni glasački listić do kutije i nije poništen.

"Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika", kažu iz CeMI-ja.

U Nikšiću na BM 55 ŠIPAČNO - 2 glasača prekršila su pravila kada je jedan potpisao od njih za oboje, što je povreda člana 68b stav Zakona o izboru odbornika i poslanika, javlja CeMI.

Priveden potpredsjednik Demokrata i kandidat za poslanika koalicije "Mir je naša nacija", Vladimir Martinović i nalazi se u stanici Policije.

Demokrate navode da je priveden zato što je "snimkom dokazao da Grujica Matović, otac načelnika Komunalne policije, Marka Matovića, na 10 metara od biračkog mjesta prati izlaznost glasača i bilježi u paralelni spisak."

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković obavio je jutros svoju građansku dužnost, glasajući na biračkom mjestu Boričje, u opštini Plužine.

„ Sve što se dešava danas govori o tome da ovo nisu obični izbori. Ovo je svojevrstan referendum na kojem je postavljeno jedno pitanje: jesmo li za budućnost Crne Gore po novim pravilima, bez režima koji nas je doveo dovde gdje smo danas, na rub egzistencije na svakom polju. Sudeći po informacijama sa terena, izlaznost je velika a to govori da je narodu više svega dosta, da želi promjene i da prodiše punim plućima. Ubijeđen sam da će tako i biti“, rekao je Joković.

Do 13 časova glasalo je ukupno 54,1 % birača, najnoviji su podaci CeMI-ja.

Po regionima to izglda ovako: Podgorica 54,4 %, Sjever 48,6 %, Jug 57.2 %.

Na BM br. 28 u Tuzima, 69-C i 63 u Podgorici, br. 30 u Danilovgradu i br. 14 u Nikšiću  krše se pravila tako što se glasno izgovaraju imena i prezimena birača, javlja CDT.

Na BM br. 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji  je umjesto njega ispunio listić.

"Birački odbor je taj glasački listić proglasio nevažećim.  Podsjećamo da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika birač koji, zbog nepristupačnosti biračkog mjesta, informacija i komunikacija (lice sa invaliditetom) ili nepismenosti (nepismeno lice) nije u mogućnosti da na biračkom mjestu lično glasa, ima pravo da to učini uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi, a koji je dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži", saopštio je CDT.

Na BM br. 45 u Podgorici birački odbor nije imao dovoljan broj obrazaca za glasanje putem pisma, zbog čega je vraćena osoba koja je došla da zahtijeva glasanje putem pisma za dva člana porodice, uz uputstvo da pokuša kasnije, javlja CDT.

U Podgorici u Domu Vojske CG - Muzički centar, BM 68 knjiga sa imenima birača je na kratko iznesena iz zgrade gdje se odvija glasanje, navodi CeMI.

U Nikšiću u školskom centru, BM 8 jedan od članova biračkog odbora napušta biračko mjesto, a nema zamjenu čime je prekršen član 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika, navodi CeMi.

U Nikšiću na biračkom mjestu Sportski centar 110 ulaz br. 2 predsjednik BO izgovorio je kako prenosi CeMI ime glasača i imena njegovog oca i strica za koje je donio zahtjev za glasanje putem pisma.

Dodaju da otac jednog od članova BO sa sinom, nalazi se u krugu BO i kontroliše ko od građana dolazi da glasa.

IMG20200830WA0029

Predsjednik Prave Crne Gore i kandidat za poslanika velike narodne koalicije "Za budućnost Crne Gore" Marko Milačić iskoristio je svoje biračko pravo i uz prisustvo dva sina, Vuka i Davida, glasao.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović glasao je u podne u Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Predsjednik1

Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore - Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde Crne Gore" ostvario je biračko pravo i glasao u OŠ "Orjenski bataljon" - Bijela, u Herceg Novom.

zdravkokrivokapicglasanje

CDT: Do 12 sati glasalo je 45,3 % birača  

Do 12 sati na biračkim mjestima glasalo je 45,3 % birača, odnosno 244 600 građana sa pravom glasa. 

To je za 15,4% više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29.9% birača, javlja CDT. 

Vladimir Jokić, nosilac izborne liste Vladimir Jokič - "Kotor je naša nacija"-Demokrate -Demokratska Crna Gora dostavio prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Kotoru zbog kako je naveo zloupotreba od strane Božidara Zvicera i Andrije Lompara, koji se nalaze na ulazu u biračka mjesta 7. i 8., gdje identifikuju glasače, vrše razgovor sa njima i na drugi način izlaze iz domena svojih nadležnosti.  

CDT javlja da se ispred pojedinih biračkih mjesta su velike gužve i ne poštuje se propisana distanca.

EgqIRacX0AYFqg8

Foto: CDT

"CDT poziva biračke odbore da red za ulazak na biračko mjesto organizuju na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa preporukama NKT-a i Tehničkim preporukama DIK".

U BM 15  Sutomore član biračkog odbora preklapa birački listić umjesto birača, čime su prekršeni članovi 71a i stav 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika, javlja CeMi.

Ivan Brajović, nosialc liste "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosljedno", glasao je na parlamentarnim izborima.

Predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović glasala je jutros na biračkom mjestu u Domu kulture u Baru.

DSCF981011234x500

CDT: Do 11 sati glasalo 34,9 % birača 

U protekla četiri sata na biračkim mjestima glasalo je 34,9 % birača odnosno 188 500 građana sa pravom glasa, javlja CDT.

To je za 14,5 %  više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 11 sati glasalo 20,4 % birača. 

Prema podacima CeMI-ja i do 11 časova glasalo je ukupno 35,4 % birača.

Po regijama izlaznost je sljedeća: Podgorica 35,8 %, Sjever 31.7 %, Jug 37.1 %

EgqFvfhWsAALzTM

Iz koalicije “Crno na bijelo” upozorili su da se "izborni dan u Nikšiću odvija uz više nepravilnosti  jer predsjednici biračkih odbora koji su svi iz redova DPS-a žele da onemoguće opunomoćenim predstavnicima opozicionih izbornih lista da prisustvuju glasanju putem pisma".

Nosilac liste koalicije „Crno na bijelo“ dr Dritan Abazović glasao je na biračkom mjestu u objektu „Holegro“ u Ulcinju.

DritanAbazovi1

Aleksa Bečić, nosilac liste "Aleksa Bečić - Miodrag Lekić - „Mir je naša nacija“- Demokratska Crna Gora -Demos - Partija penzionera, invalida i restitucije - Građanski pokret Nova ljevica" ostvario je svoje biračko pravo.

Beiglasaonaizborima

CDT: Manji problemi sa elektronskom identifikacijom, sporadična kršenja tajnosti glasanja 

Na BM br. 21 u Podgorici, uređaj za elektronsku identifikaciju nije prepoznao oštećenu ličnu kartu jednog birača, i birački odbor mu nije dozvolio da glasa.  

Na BM br. 68 u Nikšiću uređaj za elektronsku identifikaciju ne očitava pasoše. 

Na BM br. 95 u Podgorici predsjednik i dio članova biračkog odbora ne nose zaštitne maske, ne dezinfikuju se ruke, i ne poštuje se propisana distanca. Takođe, izgovaraju se glasno imena birača, što je suprotno pravilima.  

Imena birača se glasno izgovaraju i na BM br. 106 u Podgorici.  

Na BM br. 78-C u Podgorici i BM br. 5 u Rožajama poništen je po jedan glasački listić koji su birači prethodno fotografisali.  

Na BM br. 29 u Danilovgradu došlo je do prekida glasanja jer je birač ubacio u glasačku kutiju listić koji je prethodno proglašen nevažećim. Nakon kraćeg prekida glasanje je nastavljeno.  

Na BM br. 1 u Kotoru je birač glasno saopštio za koga je glasao nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju. Identifikovan je broj kontrolnog kupona, i taj listić će biti proglašen nevažećim.  

"Podsjećamo birače da ukoliko fotografisanjem ili na drugi način povrijede tajnost glasanja, takav glasački listić će biti poništen. Na šest biračkih mjesta u našem uzorku ne poštuju se epidemiološke mjere", javlja CDT.

Svoje biračko pravo iskoristio je i Duško Marković, nosilac liste Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović.

U Bijelom Polju u Nedakusima na BM 30 članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, čime je prekršen član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika, javlja CeMI.

Na biračkom mjestu u Bijelom Polju broj 20 u Nikoljcu1 jedna osoba glasala je ispred članova biračkog odbora, za njihovim stolom i listić je ubačen u kutiju-uvažen, čime je prekršen član 69a, kao i član 82 stav 3, javlja CeMI.

Na BM 22 u OŠ Branko Božović u Podgorici postoji veliki rizik od širenja COVID19.

"Ne postoji distanca, ljudi stoje u uskom hodniku bez vazduha i maski. Ovo je nepoštovanje tehničkih preporuka u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta", navode iz CeMI-ja.

EgpxlcWAAAS51w

Do devet sati na biračka mjesta izašlo je 14,3 % birača, odnosno 75 600 građana sa pravom glasa, javlja CDT.

To je kako navode za 7,8 %  više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 9 sati glasalo 6.5 % birača. 

Prema podacima CeMI-ja do 9 časova glasalo je ukupno 14,7 % birača:

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je gledajući po regijama izlaznost sljedeća-Podgorica 15,2, južna regija 15,5 sjever 12,6.

U odnosu na 2016. godinu, primjetan je porast izlaznosti do 9 sati, kada je izlaznost bila duplo manja u odnosu na današnju.

Nakon prijave da se u blizini biračkog mjesta 25 na Cetinju “Šah klub Cetinje” nalazio propagandni materijal DPS-a, koji je osvanuo preko noći, predsjednik biračkog odbora iz URE, Milorad Latković, prekinuo je glasanje u 7.30h.

 Prekid je trajao 5 min, nakon što je komunalna služba uklonila progandni materijal, prenosi URA.

URA zahtijeva da Komunalna policija napiše kaznu DPS-u zbog lijepljenja propagandnog materijala u blizini biračkog mjesta.

Na biračkom mjestu br.6 u Kotoru došlo do kraćeg prekida glasanja.

"Birač je slikao glasački listić, a istovremeno je prestao da radi uređaj za elektronsku identifikaciju. Birački odbor je donio odluku da fotografisani listić proglasi važećim. Glasanje je nastavljeno", javlja CDT.

Za razliku od Kotora, na biračkom mjestu 78-C u Podgorici, birački odbor je kako navodi CDT proglasio nevažećim listić nakon što ga je birač fotografisao.

Jedan glasački listić je poništen jer nije dobro presavijen u Podgorici na biračkom mjestu 3-A JU.

Na biračkom mjestu 2-A glasački listić ubačen u kutiju, a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali, čime je prekršen član 79, ističe CeMi.

CeMI javlja da je lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića, na adresi Hridska bb, čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 tog Zakona.

Na biračkim mjestima 22 i 13A u Podgorici predsjednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je suprotno pravilima, navodi CDT.

Za sat vremena, tj. do 8 časova, glasalo je 5,8% birača.  

"To je za 2,3%  više u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine kada je do 8 sati glasalo  3,5% birača", saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju(CDT).

Na biračkom mjestu br. 12  u Kolašinu, zbog kvara na uređaju za EIB, glasanje je kasnilo skoro sat i po vremena, javlja CDT.

"Pravilima o radu biračkih odbora predviđeno je da ako je glasanje prekinuto duže od jednog sata produžava se onoliko vremena koliko je prekid trajao", navodi CDT.

Problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju bilo je i na biračkom mjestu br. 2 na Žabljaku, gdje uređaj nije radio pa se glasalo na osnovu vizuelne identifikacije.

Uređaj ne radi ni na biračkom mjestu 22 u Podgorici, a na biračkom mjestu 26A u Podgorici uređaj ne očitava pasoše, javlja CDT.

U Baru je CeMI uočio nepravilnosti na mjestu broj 16 gdje je suprug jedne od upisanih birača ušao u kabinu sa njom i zaokružio umjesto nje. Birački odbor je poništio glasački listić.

Na Cetinju je glasao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Član predsjedničkog odbora na biračkom mjestu 15 u Baru,  Sutomore naglas je izgovarao imena birača, javlja CeMI.

Na biračkom mjestu broj 17 u Opštini Tuzi, mjesna zajednica Vranj, niko od članova odbora ne umije da startuje aparat za glasanje, navodi CeMI.

"Ne znaju kako se koristi token i generalno nisu umjeli da organizuju glasačko mjesto, te glasanje nije počelo na vrijeme", saopštili su iz CeMI-ja.

Parlamentarni izbori biće jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 11 izbornih lista, od čega je šest koalicija i pet političkih partija:

1. "SD-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosljedno“

2. "Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović”

3. "HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“

4. “SDP - Jaka Crna Gora”

5. Hrvatska reformska stranka Crne Gore - HRS

6. dr Dritan Abazović - “Crno na bijelo” -dr Srđan Pavićević

7. "Albanska koalicija "Jednoglasno"

8. “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović”

9. "Za budućnost Crne Gore”

10. “Albanska lista - Genci Nimanbegu, Nik Đeljošaj“

11. Aleksa Bečić - Miodrag Lekić - "Mir je naša nacija“

Parlamentarne izbore nadgledaće 2.089 posmatrača, od kojih je 265 stranih.

Izbori se zbog pandemije koronavirusa sprovode u skladu sa epidemiološkim preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.