Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 25 miliona
Ilustracija

U SAD najviše zaraženih

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 25 miliona

Broj zaraženih virusom kovid 19 u svijetu prešao je 25 miliona.

Prema podacima sajta worldometer, u svetu je registrovan 25.040.371 slučaj koronavirusa.

Trenutno aktivnih je 6.804.889, od kojih je preko 60.000 u kritičnom stanju.

Stanje je najgore u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima je najviše zaraženih – više od šest miliona, a i najviše žrtava – više od 185.000.

Podsjetimo, novi koronavirus prvi put se pojavio u decembru 2019. godine u Kini, ali je zvanično prvi put registrovan 24. januara 2020. godine u kineskom gradu Vuhanu koji je postao prvo žarište zaraze.

Provincija Hubej ukinula je unutrašnji putnički i avio-saobraćaj, stavila grad u karantin, da bi 29. marta bilo objavljeno kako je u Kini zaustavljena epidemija.

Dok su u svijetu na virus svi gledali kao na zarazu koja je daleko, za samo tri mjeseca virus se proširio najprije po Aziji i Bliskom istoku gdje je Iran bio najpogođeniji.

Zastrašujuće slike iz Italije

Već u februaru i martu situacija se zakomplikovala u Evropi, a najteže stanje bilo je u Italiji gdje je 27. marta u jednom danu od kovida 19 umrlo 969 ljudi.

Najteže pogođena bila je Lombardija, više regija stavljeno je u karantin, a zastrašujuće slike iz italijanskih bolnica obišle su svijet.

SAD najpogođenije, Tramp krivi Kinu

Već u maju virus je napravio velike probleme u SAD, pa je taj dio svijeta postao veliko žarište, dok je bilo potrebno više mjeseci da se aktivnost virusa smiri u Italiji i Velikoj Britaniji koje su bile najteže pogođene.

Predsjednik SAD Donald Tramp najprije je negirao značaj virusa, za koga je govorio da je “kineski” i od starta optuživao Narodnu republiku Kinu da stoji iza širenja zaraze, a zvaničnici SAD su čak tvrdili da je Kina namjerno poslala svoje zaražene turiste u SAD.

Sukob je kulminirao odlukom SAD da prekinu finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije, a formalno su se SAD iz te organizacije povukle 6. jula.

Tramp je tada saopštio da će obustaviti američko finansiranje SZO zato što je “omanula u osnovnoj dužnosti” prilikom reakcije na epidemiju korona virusa.

Zanimljivo je da je Tramp u aprilu predviđao kako će koronavirus u SAD odnijeti 70.000 života, a registrovanih žrtava danas je više od 185.000 i to je zemlja u kojoj je virus odnio ubedljivo najviše života.

Brazilski predsjednik umanjivao značaj virusa, a onda se zarazio

Brazil, koji pokazuje koliko je virus aktivan u Latinskoj Americi koja već mjesecima predstavlja veliko žarište.

U toj žemlji zaraženih je oko 3.800.000 ljudi, a umrlih oko 120.000.

Zanimljivo je i da je brazilski predsjednik Žair Blosonaro umanjivao značaj virusa, čak ga i nazivao “mali grip”, ali je 7. jula potvrđeno da je Bolsonaro pozitivan na kovid 19.

Tek nakon četvrtog testiranja Bolsonaro je 25. jula bio negativan, ali virus u toj zemlji nije prestao da cirkuliše.

U julu je za samo 27 dana od koronavirusa u toj zemlji oboljelo milion ljudi. Najveći problem predstavljaju favele i mjesta u kojima je teško održavati higijenu kao i fizičku distancu – dvije ključne mjere za suzbijanje širenja virusa. Trenutno veliko žarište korona virusa u svijetu je Indija u kojoj virus, prema riječima zvaničnika te zemlje doslovno “bjesni”, a novozaraženih na dnevnom nivou je više od 50.000.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta zaraženih je skoro 3.500.000 ljudi, a dnevno umire čak 1.000 osoba.

Trka za vakcinom

Čitav svijet je u potrazi za vakcinom protiv kovida 19, ipak prva do sada prijavljena je vakcina koju je prijavio ruski Nacionalni istraživački centar Gamalej.

Vakcina je nazvana “Sputnjik V” registrovana je 11. avgusta, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je i novu vakcinu za septembar.

Nedugo potom, 17. avgusta, kineska kompanija prijavila je prvu potencijalnu vakcinu protiv kovida 19 pod nazivom “Ad5-nCOV”.

Osim njih, vakcinu prave i Indija, SAD i druge države, ali je potrebno napomenuti da nijedna od njih do sada nije dobila odobrenje za korišćenje u svijetu.

 

Tanjug 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.