Za analizu uzoraka potrebno do 30 minuta

Rusi napravili instrument koji u vazduhu otkriva koronavirus (VIDEO)

Krasnogorski zavod "S. A. Zverev" predstavio je na forumu "Armija-2020" prvi instrument u Rusiji za otkrivanje virusa u vazduhu, uključujući virus korona, saopštio je u intervjuu za RIA Novosti generalni direktor preduzeća Aleksandar Novikov.

Prema njegovim rečima, "Detektor-BIO" može da detektuje i bakterije i toksine, prenosi Telegraf.

"Pomoću ovakvog instrumenta za automatsku analizu uzoraka vazduha potrebno je od deset do 30 minuta, u zavisnosti od koncentracije patogena i drugih faktora", rekao je Novikov.

"Međutim, mi smo maksimalno spremni i u slučaju potrebe možemo da proizvedemo onoliko instrumenata koliko je potrebno naručiocu. Važno je da ovaj uređaj može da reaguje na različite patogene u vazduhu i zato se može da koristi kako u civilne svrhe, tako i za biološke bezbjednosti", istakao je generalni direktor zavoda.

Instrument može u potpuno automatskom režimu istovremeno da detektuje maksimalno 86 izazivača infektivnih oboljenja virusne i bakterijske prirode, kao i toksine iz okoline.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.